Reminiscence v konceptech péče o starého člověka

Takové je hlavní téma březnového vydání časopisu Sociální služby.

Reminiscenční terapie (záměrné využívání vzpomínek v péči nebo při jiných cílených aktivitách se starými lidmi) se stále častěji objevuje v zařízeních poskytujících sociální služby. Pozitivní vliv této terapie na psychický, a s tím úzce související fyzický stav, je dnes již velmi dobře znám. Autorky prvního dílu článku Reminiscence v konceptech péče o starého člověka, Hana Janečková, Hana Čížková a Renáta Nentvichová Novotná, však nazírají na reminiscenci jako na součást všech velkých konceptů z oblasti péče o starého člověka.

Ve svém odborném článku se věnují i Evropské reminiscenční síti a vývoji práce se vzpomínkami v České republice (reminiscence se v ČR objevila již na počátku 90. let). Autorky dále neopomíjejí ani terminologii, a v poslední části se tak zaměřují na ujasnění pojmů psychoterapie, reminiscenční terapie a reminiscence, čímž si otevírají cestu ke druhému dílu, jenž se bude věnovat vzpomínání s lidmi s demencí a jejich neformálními pečovateli.

Nové číslo časopisu uzavírá druhým dílem seriál Miroslava Michálka na téma Velká znevýhodnění a malé výhody jednoho zdravotního postižení. Tentokrát se autor zaměřuje na výhody zdravotního postižení, překvapivě je však dělí na výhody skutečné a výhody nelegitimní. Dotýká se tak doposud tabuizovaných témat, jakými jsou například vydírání handicapem či využívání handicapu k získání moci a výhod.

Do problematiky inspekcí zaměřených na dodržování § 88 a 89 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, jež je v poslední době často akcentována, nahlíží v aktuálním čísle článek Vyjádření veřejné ochránkyně práv k inspekci.

V březnovém čísle najdou čtenáři i mnoho dalších zajímavých informací a článků, včetně tradičních novinek ze života poskytovatelů sociálních služeb a inspirace pro tvůrčí činnost.

 

Veronika Hotová

Klíčová slova: