Univerzity třetího věku do dalšího ročníku

Možnost studovat v seniorském věku nabízí v současnosti většina veřejných vysokých škol.  Ke studiu na univerzitě třetího věku se mohou přihlásit lidé, kteří nikdy vysokou školu nestudovali, i absolventi, kteří chtějí pokračovat v dalším rozvoji. Podle aktualizovaného přehledu, který přináší portál Helpnet, mají zájemci o studium nejvyšší čas zajímat se o kurzy, které jednotlivé vysoké školy vypisují pro akademický rok 2015/2016. V několika případech už jsou dokonce obsazeny, naopak některé vysoké školy dosud aktuální nabídku nevystavily.

Například na Českém vysokém učení technickém v Praze je ze 40 kurzů již obsazeno osm. Nabídka vzdělávání pro seniory na vysokých školách je velmi pestrá co do obsahu i časového rozsahu. Může jít o cyklus přednášek, jednorázové roční kurzy, často je program rozvržen do dvouletého, tříletého a dokonce i čtyřletého studia. 

Podstatou univerzity třetího věku je, že přihlásit se může každý, přednost ale mají ti, kterým byl přiznán nárok na starobní důchod. Platí se zápisné, a to řádově stovky korun za semestr. Požadavkem je dokončené středoškolské vzdělání, v některých případech stačí základní škola. Absolventi nezískají klasický akademický titul, ale osvědčení o absolvování konkrétního kurzu. 

Pro seniory v regionech, kteří se z různých důvodů nemohou zúčastňovat prezenčních přednášek U3V v sídlech vysokých škol a univerzit (vzdálenost, zdravotní a časové důvody, finanční náročnost na dopravu apod.), je určena Virtuální Univerzita třetího věku. Ta je založena na využití nových komunikačních technologií a internetu, má prvky distančního vzdělávání a e-learningu a je didakticky přizpůsobena charakteristickým specifikům seniorského vzdělávání.

Zájemcům o studium na některé z Univerzit třetího věku usnadní hledání vhodného programu přehled, který ja na stránce http://www.helpnet.cz/seniori/univerzity-tretiho-veku.

(wr)

 

Klíčová slova: