Létající vozíčkáři? Proč ne, říká Petr Bucháček

Před dvěma roky si Petr Bucháček splnil sen a obletěl Evropu v historickém letounu Piper J3 Cub z roku 1946. Jedním z největších zážitků bylo setkání s vozíčkáři v italském Serristori. Tamější klub je specifický tím, že vlastní upravený letoun pro vozíčkáře a v klubu je několik pilotů vozíčkářů. Létající vozíčkáři v Itálii si říkají si Baroni Rotti, mají dokonce svůj akrobatický team WeFly. Petra Bucháčka to inspirovalo natolik, že po návratu začal zjišťovat (bezvýsledně), zda jsou i u nás nějací piloti vozíčkáři. Nakonec po diskusích se zástupci Letecké amatérské asociace ČR, Centra Paraple a s leteckým lékařem MUDr. Melechovským se shodli na tom, že by rádi pomohli najít cestu vozíčkářům do ultralehkých letounů. Prvním krokem k tomu je dotazník, který nabízejí k vyplnění případným zájemcům. 

"Ten večer jsem se ptal na specifika létání na upravených ultralightech či jejich konverzi na standardní letoun," vrací se Petr Bucháček k setkání v Serristori. "Konverze letounu mi přišla velmi jednoduchá, dokonce bych řekl, že jednodušší než u auta, viz přiložené foto. Výměna upraveného řízení trvala přibližně 15 sekund. Bylo krásné vidět aeroklub, ve kterém vedle sebe nezávisle pracovali a létali vozíčkáři a "choďáci", kteří mi pomohli v navázání dalších kontaktů a sdíleli se mnou mnohá doporučení míst, která je třeba navštívit."

 

"Je zřejmé, že existují určité fyzické předpoklady, které by musely být splněny - budou posuzovány leteckým lékařem," říká Petr Bucháček. "Bohužel se předpokládá i určitá finanční nezávislost kandidátů.  Rozhodli jsme se, že v případě přiměřeného zájmu ze strany vozíčkářů uspořádáme na konci léta seminář za účasti zástupců LAAČR a MUDr. Melechovského. Seminář by měl být zaměřen na létání vozíčkářů."

Takže teď už záleží je na tom, kolik zájemců se najde. Přiložený dotazník, který obsahuje i základní informace o výcviku, je třeba vyplnit a odeslat do 15. července 2015 na adresu uvedenou v dotazníku.

Možná by je mohlo inspirovat video s italským týmem vozíčkářů leteckých akrobatů. A také Bucháčkův článek o jeho letu Evropou. 

 

 

 

 

 

Klíčová slova: