Letní medailové žně plavců s tělesným postižením

Celkem 58 medailí získali plavci na letošních Světových hrách juniorů IWAS v nizozemském Stadskanaalu a na Evropských paralympijských hrách mládeže v chorvatském Varaždinu, k tomu navrch přidali tři finálové starty na Mistrovství světa v plavání IPC. Všichni reprezentanti se pak sešli se svými kolegy na tréninkovém kempu ve Strakonicích, kde vstřebávali v průběhu tří týdnů intenzivní dvoufázovou plaveckou výuku a rehabilitační, jógové a taneční cvičení, které orámoval doprovodný program společenských her.

Světové hry juniorů IWAS (IWAS World Junior Games), 2. – 8. července 2015, Stadskanaal, Nizozemsko

 

Po loňském vynikajícím startu na Světových hrách juniorů plavecký tým ČSTPS znovu potvrdil, že patří ke světové elitě a doložil tak unikátnost plaveckého programu KONTAKTU bB. Her se zúčastnilo celkem 14 plavců sportovních klubů SK KONTAKT Karlovy Vary, SK KONTAKT Praha a SK KONTAKT Brno pod vedením šéftrenéra Jana Nevrkly.

„Byla to záplava osobních rekordů. Jedná se o rozvojové závody, kde se mají šanci potkat junioři do 23 let z celého světa. V letošním roce nebyla plavecká část her až tak obsazená, ale všichni plavci ze sebe vydolovali to nejlepší a získali další cenné zkušenosti,“ hodnotí závody Jan Nevrkla, autor plavecké metodické řady KONEV, díky které je do plaveckého programu zapojeno na 300 plavců všech věkových a výkonnostních kategorií v Praze, Brně, Karlových Varech a Českých Budějovicích.

„Oproti loňským hrám ve Stoke Mandeville bylo vzhledem k velikosti startovního pole jednodušší získat medaili, ale i tak to byla obohacující sportovní i společenská mezinárodní zkušenost“ říká Vít Šašek, plavec sportovního klubu SK KONTAKT Karlovy Vary.

 

Evropské paralympijské hry mládeže (European Paralympic Youth Games 2015), 16. – 19. července 2015, Varaždin, Chorvatsko

Na hrách reprezentovaly Českou republiku dvě plavkyně SK KONTAKT Praha Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS). Pět zlatých a tři stříbrné medaile zajistily 6. místo pro ČR v celkovém hodnocení 22 účastnických zemí v rámci čtyř sportů (atletika, plavání, stolní tenis a boccia). Děvčata reprezentovala příkladně. Monika Mikuškovicová získala dvě stříbra a jednou si vyrovnala osobní rekord. Anežka Floriánková proměnila svoje starty v zisk pěti zlatých a jedné stříbrné medaile a až na jednu disciplínu vše v osobních rekordech. Z Varaždinu se děvčata vrátila na plavecké soustředění do Strakonic

„Jsem ráda, že se mi ve Varaždinu podařilo vylepšit osobní rekordy z předchozích závodů ve Stadskanaalu. Tam byla atmosféra o něco intenzivnější, protože nás jelo víc a navzájem jsme si mohli víc fandit,“ říká Anežka Floriánková, třináctiletá plavkyně sportovního klubu SK KONTAKT Praha.

„Obě plavkyně potvrdily, že se máme v budoucnu na co těšit, předvedené výkony jsou vzhledem k jejich věku velkým příslibem do budoucna,“ dodává Radka Kučírková, předsedkyně ČSTPS, která děvčata na závodech doprovázela.

 

Mistrovství světa v plavání (IPC Swimming World Championship), 13. – 19. července 2015, Glasgow, Velká Británie

Na mistrovství světa reprezentovali Český svaz tělesně postižených sportovců Tomáš Hlavinka ze SK KONTAKT Praha a Vendy Dušková z SK KONTAKT Karlovy Vary pod vedením trenéra Štěpána Caganě. Vendy v devíti startech předvedla sedm osobních zlepšení. Šest disciplín proměnila ve tři  finálové účasti a splnila čtyři limity pro Letní paralympijské hry, které se budou konat v Rio de Janeiru v roce 2016.

Vendy Dušková hned prvním startem na 100m prsa předvedla parádní osobní zlepšení o 4,5 vteřiny. Ve finále pak svůj osobní rekord ještě vylepšila a obsadila 7. místo časem 1:50,42. Na trati 200m polohově se opět blýskla osobním zlepšením a postoupila do finále, kde své maximum ještě posunula o 3 vteřiny a skončila na 8. místě. Třetí závodní den vyšel Vendy opět parádně. Představila se na doplňkové trati 100m volný způsob, kterou zvládla ve výborném osobním rekordu za 1:16,84 a obsadila 10. místo.

Ve své hlavní disciplíně 400m volný způsob postoupila Vendy do finále v novém osobním zlepšení 5:29,75. Finále rozjela ještě lépe, ale dvě nepodařené obrátky jí vzaly hodně sil. Vendy nakonec dohmátla v čase 5:32,79 na 8. místě. Předposlední den šampionátu se Vendy postavila na start už po osmé a únava byla patrná. Zaplavala výborně technicky, ale síly stačily jen na čas 1:35,31 a 11. místo. Svoji poslední disciplínu 50m volný způsob zaplavala Vendy v již sedmém osobním rekordu na tomto mítinku 0:37,01.

„Plavalo se mi dobře, bazén i atmosféra byly vynikající a tři finále předčily mé očekávání. Největší radost mám ze splněných kvalifikačních limitů do Ria. Musím přiznat, že šest disciplín a devět startů bylo fakt náročných“ hodnotí závody nadějná plavkyně.

Tomáš startoval v disciplíně 50m prsa a s výsledným časem moc spokojený nebyl. Jeho výkon je do velké míry ovlivněn polohou, kterou se jeho nohy rozhodnou ve vodě zaujmout. Ještě 15 metrů před koncem měl skvěle rozjeto a byl na postupové pozici, ale pak se nohy rozhodly pokrčit a to je něco, s čím se nedá dělat nic. Pokrčené nohy zvýší odpor zhruba o 50% a tak začnou síly velmi rychle ubývat. Časomíru Tom zastavil na čase 0:57,03, což znamenalo v konečném pořadí 10. místo.

„Závody to byly pěkné, ale z mého osobního pohledu nevydařené. Po podařeném startu na dubnovém mistrovství Německa v Berlíně jsem očekával účast ve finále a hlavně osobní zlepšení“ komentuje Tomáš Hlavinka, plavec sportovního klubu SK KONTAKT Praha.

 

XXIII. Plavecké léto ve Strakonicích, 12. července – 1. srpna 2015

Plavci ze všech středisek KONTAKTU bB se sešli ve Strakonicích, kde se koná tradiční soustředění plavců s tělesným postižením. V tomto roce na Plavecké léto přijelo na 120 účastníků od začátečníků, přes současné až po bývalé reprezentanty, o které se staralo více než 50 trenérů, asistentů a dobrovolníků. Hlavní náplní jsou dva plavecké tréninky denně, které spolu s rehabilitačním a kondičním cvičením vytvářejí prostor pro zlepšení fyzické kondice. Každý turnus je završen plaveckými závody Strakonice Cup, kde mají plavci i personál možnost ukázat pokrok, jehož v uplynulých dnech dosáhli.

 

„Je skvělé vidět počty zúčastněných plavců a jejich plavecké dovednosti, které se rok co rok zlepšují. Nejde nám primárně o reprezentaci. Hlavním smyslem je celoroční činnost ve střediscích KONTAKTU bB s plavci všech úrovní bez rozdílu věku a postižení. Výsledky z posledních závodů dokazují, že získávání medailí bez dlouhodobé systematické práce a široké základny plavců není možné“ komentuje Martin Kovář, čtyřnásobný paralympijský vítěz v plavání a jeden ze zakladatelů KONTAKTU bB.

 

Medailové žně

 

Světové hry juniorů IWAS, 2. – 8. července 2015, Stadskanaal, Nizozemsko

22 zlatých – Floriánková (S8) 7x, Dušková (S8) 3x, Šašek (S6) 4x, Míčková (S5) 4x, Kurka (S7) 2x, Karafiát (S7) 1x, Man (S10) 1x;

15 stříbrných – Man 3x, Habermannová (S8) 4x, Kyzlink (S6) 1x, Flekačová (S8) 1x, Dušková 2x, Šašek 2x, Floriánková 1x, Kurka 1x;

13 bronzových –  Strašík (S7) 3x, Kurka 2x, Berušková (S5) 1x, Habermannová 2x, Kyzlink 2x, Dušková 1x, Flekačová 1x, Man 1x;

 

Evropské paralympijské hry mládeže, 16. – 19. července 2015, Varaždin, Chorvatsko

5 zlatých – Floriánková (S8) 5x

3 stříbrné – Mikuškovicová (S9) 2x, Floriánková 1x

 

POZNÁMKA

Klasifikace je rozdělení plavců podle typu a rozsahu postižení do tříd S1 (nejtěžší) až S10 (nejlehčí postižení). Plavecké způsoby motýlek, znak a volný způsob označuje třída S, prsa SB a polohový závod SM. 

 

Foto naleznete na http://www.uschovna.cz/zasilka/FRPNFY9K85D962I2-K5H

 

EUROPEAN PARALYMPIC YOUTH GAMES 2015 (EPYG)

2015_EPYG_01 – Děvčata s první získanou medailí

2015_EPYG_02 – Před startem

2015_EPYG_03 – Dohmat

2015_EPYG_04 – Medailový ceremoniál

 

IWAS WORLS JUNIOR GAMES (IWAS WJG)

2015_IWAS-WJG_01 – Reprezentační tým

2015_IWAS-WJG_02 – Bazén

2015_IWAS-WJG_03 – Start děvčata S8

2015_IWAS-WJG_04 – Medailový ceremoniál – S8

2015_IWAS-WJG_05 – Plavecký tým s medailemi

 

MS GLASGOW IPC

2015_MS Glasgow_01 – Vendula Dušková a Tomáš Hlavinka reprezentovali pod hlavičkou Českého svazu tělesně postižených sportovců na Mistrovství světa v plavání IPC

2015_MS Glasgow_02 – Vendula Dušková na dráze číslo 9 (vpravo dole) se chystá na start finále 400m volný způsob.

 

PLAVECKÉ LÉTO – STRAKONICE

2015_Strakonice-01: Individuální plavecká výuka – výklad

Strakonice-32015_Strakonice-02: Seminář s plavci, kteří se účastnili mezinárodních závodů. Zprava Vendula Dušková za Mistrovství světa v plavání IPC, Anežka Floriánková za Evropské paralympijské hry mládeže a Vítek Šašek za Světové hry juniorů IWAS.

2015_Strakonice-03: Individuální výuka

2015_Strakonice-04 – Společná fotka třetího turnusu

 

 

Radka Kučírková, předsedkyně

Český svaz tělesně postižených sportovců

Klíčová slova: