Diváci kinematografu přispěli na lékařské přístroje dalším milionem!

V polovině srpna ohlásil Josef Čadík Kontu Bariéry: „Máme další milion!“ Nastřádali jej diváci Kinematografu bratří Čadíků na dobrovolném vstupném. Částka ještě vzroste za poslední dva srpnové týdny. Zakladatel kinematografu výtěžek slavnostně předá na pražském Žofíně poslední srpnový den.

Konto Bariéry z výtěžku, který za roky spolupráce přesáhl 4 miliony korun, vytvořilo zdravotnický fond. „Z těchto prostředků můžeme přispívat na speciální přístroje, jejichž cena je hodně vysoká. Líbí se mi, že díky financím z Kinematografu můžeme pomoci i těm lidem s handicapem, kteří by na ni nedosáhli,“ vysvětluje Božena Jirků, ředitelka Konta Bariéry.

Často jsou to přístroje, bez nichž by jejich uživatelé museli zůstat v nemocnici, nebo by kvalita jejich života výrazně poklesla. Takto získala patnáctiletá Eva z Jeseníku příspěvek na elektrickou odsávačku, do Nadačního fondu klíček pořídili pulzní oxymetry, pro Andrejku z Prahy zase rodiče koupili podložku na monitorování epileptických záchvatů.

„Všechny naše klienty, jimž přispějeme z tohoto fondu, informujeme, že pomoc získali díky dobrovolnému vstupnému z Kinematografu bratří Čadíků. Že jim tak vlastně přispěly statisíce diváků po celé republice. Pozoruji, že se zájem o letní kino rok od roku zvyšuje, letos se zdá, že získáme rekordní částku. Přikládám to i tomu, že lidé jdou do kina rádi s pocitem, že někomu pomůžou. Konto Bariéry za to moc děkuje!“ dodává B. Jirků. 

„Zájem diváků je fantastický. Do Českých Budějovic nás přijel podpořit Karel Roden, do Litomyšle zase dorazila režisérka Irena Pavlásková,“ libuje si Josef Čadík, spoluzakladatel pojízdného biografu.

„Úžasné diváky najdeme po celé republice. Například v Radovesicích na Litoměřicku žije 450 obyvatel a půlka z nich přišla do kina. Vybrali jsme tam přes 30 tisíc korun! Rekordní částku máme z Roudnice nad Labem, tam jsme vybrali 54 tisíc. I díky nim už máme vybráno přes milion korun,“ raduje se Josef Čadík.

Symbolický šek na celou vybranou částku předá Kontu Bariéry na pražském Žofíně v pondělí 31. srpna v rámci speciálního večerního promítání filmu Fotograf.

Fandové letního kina mají stále šanci zhlédnout některý ze snímků a přispět Kontu Bariéry. Trasy a jednotlivé zastávky najdete na www.kinematograf.cz

Kinematograf bratří Čadíků jezdí po České republice od roku 1998, nyní již s pěti promítacími vozy. Tradičně přiváží divákům české snímky a zájem o ně roste. Letos divákům nabízí pohádku Tři bratři, film Tomáše Vorla Vejška, drama Fotograf nebo komedii Hodinový manžel.

Kristina Jakubcová

Klíčová slova: