Nadace Via představuje filantropické příběhy, které mění Českou republiku

Prestižní cena za filantropii VIA BONA zná finalisty letošního 18. ročníku. Nezávislé poroty vybraly v každé ze sedmi kategorií tři finalisty. V letošním roce jsou součástí ceny dvě novinky – cena za dar ze závěti a hlasování veřejnosti.

Cena VIA BONA, pořádaná Nadací Via, je prestižní ocenění jednotlivců a firem za jejich dobročinné úsilí v České republice. Vyzdvihuje příběhy hodné následování, přináší inspiraci, příklady dárcovství a dobrých skutků. Vítězové budou vyhlášeni v úterý 6. října na slavnostním večeru v Kaiserštejnském paláci, akce proběhne pod záštitou velvyslance USA.

Mezi finalisty jsou studenti, nadšenci, podnikatelé, malé i velké firmy – ti, kdo se se snaží svému okolí smysluplně pomáhat svým časem, znalostmi, energií nebo penězi. Nadace Via obdržela celkem 103 nominací ve všech kategoriích.

Součástí letošní Ceny Via Bona jsou dvě novinky. Cena za Dar ze závěti si klade za cíl uvést toto zajímavé téma do širšího povědomí. Poprvé v tomto roce bude navíc možné účastnit se ankety „Hlasuj pro svůj příběh“, které bude vycházet z internetového hlasování veřejnosti na www.umimetouzoddetstvi.cz.

Speciální webová stránka je součástí kampaně, kterou Nadace Via spouští na podporu filantropie u nás. Na kampani s názvem „Umíme to už od dětství“ spolupracuje řada firem – všechny jdou filantropickým příkladem a dělají svou práci zdarma. Videospoty režíroval Jakub Kohák, kampaň poběží v České televizi, v Českém rozhlase a na sociálních sítích.

Další informace o dárcovských aktivitách individuálních filantropů a společností nominovaných na Cenu VIA BONA 2015 naleznete na webových stránkách www.cenaviabona.cz.

Patronství nad cenou VIA BONA 2015 přijali Jan a Ericka Sýkorovi, Věra Výtvarová a Václav Dejčmar.

Finalisté 18. ročníku v jednotlivých kategoriích jsou následující (řazeno abecedně):

Cena pro mladého filantropa

Prima, tercie, kvarta a 4.C, Gymnázium Jateční, Ústí nad Labem za sérii unikátních dobročinných projektů. Studenti Gymnázia Jateční se řadu let účastní dobrovolnictví: někteří studenti pomáhají s doučováním v sociálně vyloučených rodinách, třída 4.C se setkává se seniory a lidmi s mentálním postižením. Studenti kvarty podporují krizové centrum prodejem lízátek za dobrovolnou cenu, k lízátku se přikládá i vzkaz, který studenti doručí obdarované osobě. Studenti primy zorganizovali sbírku pro místní Centrum krizové intervence Spirála, třída tercie naopak nacvičila loutkové divadlo pro speciální MŠ Stromeček. Do podpory se zapojuje i celá škola pořádáním takzvaného Dne dobra.

Středoškolačka Kateřina Vaňáková za realizaci mnoha dobrovolných aktivit ve svém okolí. V roce 2014 to byla TOUR za kyslíkem, hudební turné po českých městech. Cílem bylo pořídit oxykoncentrátor pro malou Rozálku, která trpí genetickým onemocněním, projevujícím se častými problémy dýchání a dýchacích cest. Kateřina také dlouhodobě doprovází paní Ladislavu Pořízkovou (hráčka tenisu na invalidním vozíku) na turnaje po celé republice a jako manažerka začínajících hudebních skupin zajišťuje doprovod mladým lidem na vozíčku. Svým zápalem pro věc strhává k dobrovolnictví i další mladé lidi.

Daniel Vodrážka za založení studentské neziskové Mise naděje, jejíž dobrovolníci působí v různorodých organizacích. Jedná se o platformu, která dnes čítá okolo 100 aktivních dobrovolníků především z řad vysokoškolských studentů Masarykovy univerzity, kde studuje také její zakladatel. Dobrovolníci si mohou vybrat, do kterého projektu se chtějí zapojit. Od vzniku organizace v roce 2014 se již podařilo realizovat deset dobročinných projektů. Dobrovolníci pomáhají v dětských domovech, dětským pacientům, seniorům i opuštěným zvířatům.

Cena za osobní zaujetí – Srdcař roku

Zdenka Wasserbauerová za získávání nových dárců kostní dřeně ve Zlínském kraji a za osvětu u mladých lidí, že dárcovství kostní dřeně má smysl. Po setkání s chlapečkem s hematoonkologickým onemocněním, který hledal vhodného dárce, se paní Zdenka v roce 1997 rozhodla přesvědčovat mladé lidi, aby se zapsali do národního registru dárců dřeně. Svým osobním zápalem bez nároku na honorář se jí do konce roku 2014 podařilo přesvědčit už 5 120 osob a ve svém úsilí, ač sama už v důchodu, neúnavně pokračuje. Svou mnohaletou prací nepřímo zachránila řadu lidských životů.

Akademická malířka Adriana Skálová za dlouhodobou bezplatnou pomoc neziskové organizaci Cesta domů, za péči o umírající pacienty a jejich blízké. Paní Skálová stála u zrodu této organizace a už 14 let v ní pracuje jako dobrovolník. Stará se o pacienty a jejich blízké, režíruje a organizuje benefiční divadelní představení, prodává v hospicovém dobročinném obchodě. Svá díla pravidelně daruje do dobročinné aukce uměleckých děl, na jejíž přípravě se velkou měrou spolupodílí. V roce 2012 získala za svou činnost cenu Křesadlo.

Chirurg Tomáš Šebek za účast na humanitárních misích Lékařů bez hranic. Naposledy se vrátil z Afghánistánu. Svou prací pomáhá v řadě chudých zemí světa a také ve válečných oblastech. Během působení na misi na Haiti se Tomáš spřátelil se svým místním tlumočníkem Lyonelem. Tento mladý muž se toužil stát lékařem a Tomáš mu pomohl dostat se s celou rodinou do ČR. Rodině pomohl získat levné bydlení na VŠ koleji a Lyonelovi asistoval při přípravě k přijímacímu řízení na 1. LF UK. Společně se svými kolegy a známými Tomáš Lyonelovu rodinu i jeho studia dále podporuje a za tímto účelem se snaží získat další finanční prostředky od firem či formou různých grantů. 

Cena za dar ze závěti:

Profesorka Ludmila Šilhánková za dar Výboru dobré vůle na vzdělání a rekreaci dětí a mladých lidí se zdravotním postižením. Paní profesorka Šilhánková, uznávaná mikrobioložka, odkázala této organizaci přes dva miliony korun. Vznikl fond nesoucí její jméno a v letech 2013 a 2014 bylo vyhlášeno grantové řízení pro jednotlivce i organizace, které pořádají programy pro děti a mládež se zdravotním postižením. Peníze byly přerozděleny mezi více než 200 potřebných.

Profesorka Kateřina Šmídková za dar České společnosti ekonomické. Jeho účelem je vytvoření ceny, která by podporovala české vědkyně v oblasti ekonomie kvůli jejich obtížnějšímu postavení v tomto oboru. Paní Šmídková, ředitelka výzkumu České národní banky a profesorka Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, pro cenu vyhradila milion korun. Spravována je prostřednictvím svěřenského fondu. Cena Kateřiny Šmídkové ve výši 100 000 Kč je udělována každé dva roky pro nejlepší českou vědkyni v oboru ekonomie s vynikající vědeckou publikační činností. První ročník se uskutečnil v květnu 2015. V současnosti má prostředky na dalších 22 let.

Milada Váňová za příslib daru ze závěti Armádě spásy na pomoc lidem bez domova v Brně, aby mohli opět bydlet a žít normální život. Formou svěřenského fondu budou darované peníze použity na zajištění základního vybavení do takzvaných tréninkových bytů. Vybraným jedincům bude také poskytnuta finanční podpora na zdravotní péči mimo rámec veřejného pojištění i příspěvek na péči o jejich psy.

Cena za otevírání nových cest:

PwC za ojedinělou možnost pro sociální podnik Startujeme provozovat za zvýhodněných podmínek kavárnu v sídle společnosti. Startujeme vytváří pracovní místa v tréninkových provozech zejména pro lidi s mentálním postižením. V létě 2014 zvítězila ve výběrovém řízení na provoz kavárny právě společnost PwC. Kromě poskytnutí vybavení a zvýhodněného nájemného zaměstnanci společnosti nabídli svou bezplatnou pomoc v oblasti financí, IT i marketingu.

Vojtěch Sedláček za originální podporu lidem bez domova. Podnikatel působící v sociální oblasti se stal ve spolupráci s nevládní organizací Naděje hlavním iniciátorem a patronem projektu Nejdřív Střecha. Ten umožní lidem na ulici získat až na dva měsíce bydlení zdarma. Během této doby dostanou šanci na stabilizaci své situace, vyřízení potřebných záležitostí, nalezení zaměstnání apod. Pan Sedláček věnoval mnoho svého času na plánování, vytvoření a propagaci projektu. V rozjezdu pomohl projektu částkou 130 000 korun. Od září 2014 do května 2015 této možnosti využilo už skoro 130 lidí.

Siemens ČR za vytvoření unikátního programu pomoci lidem bez domova s názvem Restart@Siemens. Společnost pro vybrané jednotlivce společně se svými partnery – Armádou spásy, Charitou a Nadějí – vytvoří pracovní pozice a po dobu jednoho roku bude hradit náklady na ubytování. Poskytne také pracovní poradenství a veškerou pomoc při začlenění do pracovního procesu. Aby byla integrace co nejúspěšnější, každého účastníka programu Restart@Siemens bude doprovázet podpůrná skupina dobrovolníků z řad kolegů. Po skončení ročního programu bude možné získat ve firmě stálé zaměstnání.

Cena pro individuálního dárce:

Ondřej Fryc za finanční podporu Nadačního fondu proti korupci. Spolupráce fondu s Ondřejem Frycem, zakladatelem e-shopů Mall ve střední Evropě, začala v roce 2012. Svou finanční pomoc ve výši přes tři miliony zaměřil zejména na rozkrývání konkrétních korupčních kauz. Má tedy nemalou zásluhu na tom, že došlo k odhalení významných případů, předání zanalyzovaných informací orgánům činným v trestním řízení nebo státnímu zastupitelství. Kromě podpory Nadačního fondu proti korupci je Ondřej Fryc i finančním partnerem Nadace Dobrý anděl a významným soukromým podporovatelem Člověka v tísni, Nadace Charty 77 – Konto Bariéry a Rekonstrukce státu.

Kamil Mrva za všestrannou pomoc při vzniku Galerie Galaxie. Nový výstavní prostor, kde bude vystavováno umění art brut, tj. výtvarná tvorba umělců čistého srdce, má být zbudován na místě někdejšího depozitáře muzea Tatry v beskydské Kopřivnici. Architekt Kamil Mrva se podílel jak na záchraně objektu původně určeného k demolici, tak na jeho přestavbě. Svým zápalem pro věc se brzy stal hlavním hybatelem celé akce.

Libor Winkler za jeho systematickou podporu protikorupčního projektu Rekonstrukce státu. Projekt je společným dílem nevládních organizací a dalších partnerů a jeho cílem je prosazení devíti protikorupčních zákonů. Spolupráce s panem Winklerem, předsedou představenstva společnosti RSJ, byla navázána v roce 2013 a za tu dobu přispěl částkou ve výši 550 000 Kč. Výhodou bylo, že část daru nebyla vázána na konkrétní účely a mohla být využita na aktuální potřeby. Podpora Rekonstrukce státu dobře zapadá do podpory jiných protikorupčních aktivit (zejména Nadačního fondu proti korupci), kterým se pan Winkler dlouhodobě věnuje.

Cena pro malou a střední firmu:

BALKANCAR CZ s.r.o. za systematickou podporu a spolupráci s Hospicem sv. Štěpána v Litoměřicích. Kromě toho, že od roku 2011 dostává Hospic pravidelně finanční dar v minimální hodnotě 50 000 Kč, může také využívat zahradu školicího střediska firmy pro své pacienty a na vzdělávací aktivity. BALKANCAR také systematicky podporuje další organizace v oblasti, jako jsou litoměřičtí skauti a sportovci. Pravidelně přispívá do Nadačního fondu Kalich, významného regionálního donátora neziskového sektoru.

Kentico Software s.r.o. za dlouhodobé zlepšování životního prostředí v Jihomoravském kraji. V rámci programu Stromy za chyby (Trees for bugs) je od roku 2009 za každou chybu, kterou zákazníci v softwaru Kentico naleznou, vysazen jeden strom. Na výsadbě se podílí zaměstnanci firmy s rodinami i místní obce. Náklady na pořízení nových stromů, které si daná obec vybírá, se pohybují v hodnotě okolo 60 000 Kč. Celkově bylo vysázeno již téměř 1 360 stromů. 

Konzum, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí za dlouholetou podporu mnoha sociálních projektů na Orlickoústecku, Rychnovsku a Svitavsku. Od roku 2001, kdy byl založen grantový program Konzumu – Společně za úsměv, bylo v tomto regionu obdarováno více než osmdesát neziskových organizací celkovou částkou převyšující 3 miliony korun. Konkrétním příkladem podpory je aktivita v Centru pro rodinu, takzvaná Dědečkova dílna, kde šikovní senioři předávají chlapcům své dovednosti s prací se dřevem či kovem.

Cena pro velkou firmu:

Alza.cz a.s. za různorodou a dlouhodobou podporu neziskové organizace Cesta domů. Například jde o možnost prodávat výrobky Cesty domů v e-shopu Alzy bez nároku na marži. Tím se jejich výrobky dostávají také přímo k firemním zákazníkům. Finančně společnost přispěla například na nákup automobilu v hodnotě 100 000 Kč; na provoz hospice věnovala částku 400 000 Kč.

NET4GAS, s.r.o. za dlouhodobou a štědrou podporu Českého svazu ochránců přírody. Díky firemnímu programu Blíž přírodě se podařilo veřejnosti od roku 2007 přiblížit až 70 přírodních lokalit, o které se ochránci přírody dlouhodobě starají. Rovněž jsou podporovány celostátní přírodovědné soutěže pro děti a mládež a podpora míří i do záchranných stanic pro volně žijící živočichy. Celkově společnost přispěla částkou v řádech desítek milionů korun. Jen v roce 2014 to bylo 5,4 milionů korun. Kromě finanční pomoci se zaměstnanci NET4GAS účastní otevírání nových lokalit a pomáhají s propagací exkurzí.

PRECIOSA, a.s. za dlouhodobou podporu Střední odborné školy Liberec určené především absolventům praktických základních škol. Za 12 let spolupráce podpořila firma školní aktivity částkou dosahující téměř půl milionu korun. Jednalo se například o příspěvek na dostavbu hřiště, či vytvoření odpočinkové zóny určené pro veřejnost. Na jednotlivých akcích se podíleli žáci školy tím, že vyráběli lavičky, altánky nebo zahradní šachy, což vedlo ke zvýšení jejich zájmu o dění ve škole.

 

Jarmila Cihlářová

 

Klíčová slova: