Sanofi a Google spolupracují na vývoji technologických inovací za účelem zlepšení péče o pacienty s diabetem

Zástupci společnosti Sanofi a divize Life Sciences Google oznámili, že navázali spolupráci s cílem zlepšit péči a výsledky léčby pro pacienty s diabetem 1. a 2. typu. V rámci spolupráce bude využito vedoucí postavení společnosti Sanofi v oblasti léčby diabetu a zdravotnických prostředků pro pacienty s diabetem v kombinaci s odbornými znalostmi společnosti Google v oblasti analytiky, miniaturizované elektroniky a nízkonapěťových čipů.

Obě společnosti budou zkoumat, jak zlepšit péči o diabetiky prostřednictvím vývoje nových nástrojů, které spojí mnohé z dosavadních prostředků používaných v léčbě diabetu a zpřístupní nové možnosti léčby. Do této oblasti patří i zdravotní ukazatele, jako jsou hladina krevní glukózy a hemoglobinu A1c, informace hlášené pacienty, léčebné režimy a senzorová zařízení.

Pacienti v České republice díky Sanofi již dnes využívají řadu aplikací pro tzv. chytré telefony, které jim výrazně usnadňují život:

  • AlerGO varuje před aktuálními alergeny, zaznamenává alergické reakce včetně místa a konkrétních projevů alergie, doporučí nejbližší lékárnu a pomocí záznamů alergických reakcí pomáhá usnadnit komunikaci mezi pacientem a lékařem. www.alergoapp.cz
     
  • Zpilulka slouží jako specifický kalendář pro ženy, užívající antikoncepci. Aplikace jim hlásí, zda je potřeba vzít tabletu nebo zajít k lékaři pro další recept. Navíc také ženám radí, jak s pilulkami zacházet v případě zdravotních obtíží i co si počít, pokud na prášek zapomněly. www.zpilulka.cz
     
  • Aplikace Lékárnička je určena všem pacientům, kteří pravidelně užívají několik léků v průběhu dne. S Lékárničkou nemusí neustále hlídat čas ani počet tablet, kapek, injekcí nebo množství sirupu. Aplikace je upozorní tónem na správný čas užití léku a také hlídá typ, počet a hodinu užívání všech léků pacienta. Upozorňuje na zmeškané léky nebo na docházející zásoby v lékárničce.
     
  • Primárně lékařům zabývajícím se léčbou pacientů s psychickými potížemi slouží digitální aplikace HAM-A a HAM-D, které vyhodnocují psychiatrickou stupnici pro posuzování deprese.
     

Sanofi a pracovníci divize Life Sciences Google spojí své odborné znalosti v oblasti vědy a techniky s cílem nalézt lepší způsoby, jak shromažďovat, analyzovat a využívat různé zdroje informací s dopadem na diabetes. Jejich snaha je vedena nadějí, že nové postupy umožní pacientům jednodušeji zvládat diabetes, což by vedlo ke snížení rizika komplikací, zlepšení výsledků a nakonec i k nižším nákladům na léčbu.

Jako globální leader v oblasti péče o diabetes máme povinnost a závazek poskytovat integrovaná řešení pro pacienty s diabetem," sdělil Dr. Olivier Brandicourt, Chief Executive Officer společnosti Sanofi. „Tato iniciativa spojuje silné stránky a znalosti společnosti Sanofi v oblasti diabetu s vedoucí pozicí společnosti Google v oblasti technologií a analytik s cílem vytvořit první iniciativu svého druhu, která má potenciál transformovat péči o pacienty s diabetem.

Nově vznikající technologie, které mají zajistit nepřetržitý přehled o zdraví pacienta v reálném čase, jsou příslibem proaktivnějších a účinnějších způsobů, jak dosáhnout kontroly diabetu," uvedl Andy Conrad, CEO divize Life Sciences Google. „Společně s firmou Sanofi věříme, že management diabetu může být jednodušší a pohodlnější, což může pomoci pacientům dosáhnout lepší kvality života.“

Získali jsme odborné znalosti v oblasti poskytování holistických integrovaných řešení, která v sobě spojují použití léků, zdravotnických prostředků, technologií a služeb," uvádí Pascale Witz, výkonný viceprezident Sanofi, který povede globální obchodní jednotku pro diabetes a kardiovaskulární péči v rámci nové organizační struktury společnosti. „Tým vědeckých  a technologických pracovníků společnosti Google nám může pomoci ke zlepšení zkušeností a výsledků léčby u pacientů a k efektivnějšímu řízení nákladů na zdravotní péči.“

Zažíváme celosvětovou pandemii diabetu, proto je velmi povzbudivé sledovat, jak inovátoři v oblasti zdravotnictví a technologií reagují na úkol zajistit špičkové nástroje a technologie pro pokročilou péči, které pomohou pacientům s diabetem lépe zvládat své onemocnění 24 hodin denně, sedm dní v týdnu,“ prohlásil John L Brooks, III, prezident a CEO střediska Joslin Diabetes Center, které působí jako partner v rámci spolupráce.

Technologie, senzory, analytické nástroje a digitální řešení způsobí revoluci v oblasti měření hladin glukózy v krvi, která povede ke zlepšení kvality života, sníží riziko komplikací a náklady a odstraní překážky spojené s péči o diabetiky. Upřímně doufám, že jednou dokážeme změnit naše středisko Joslin Diabetes Center na muzeum.“

Filip Hrubý

Klíčová slova: