Bílá holubice s novým celovečerním představením

Ostravský soubor hendikepovaných a profesionálních tanečníků má za sebou premiéru představení Cirkus, další se odehraje 1. a 30. listopadu v Divadle loutek v Ostravě. 

Občanské sdružení Bílá holubice funguje již devátým rokem jako zastřešující organizace tanečního souboru „Bílá holubice“, který spojuje handicapované a zdravé tanečníky. Jeho uměleckou strategií je tvorba představení, která vycházejí z osobností tanečníků, jejich vnímání sebe sama i okolního světa. Profesionální i zdravotně postižení umělci, převážně vozíčkáři, dílo společně tvoří a prezentují.

Členové tanečního souboru „Bílá holubice“ vytvořili za dobu svého trvání 3 celovečerní inscenace. V roce 2009 to byl dodnes poptávaný Labutí sen o duši, v roce 2011 Řeč duše a v roce 2012 vzniklo adventní představení Tvé světlo.

Po několika letech práce s novými lektory, choreografy a pedagogy, kdy vzniklo mnoho kratších choreografií, jsme se rozhodli vytvořit nové celovečerní představení, tentokrát koncipované jako pohybově-divadelní koláž pro celou rodinu.

Po mnoha uměleckých debatách mezi členy souboru, lektory a choreografy bylo vybráno prostředí cirkusu, které nabízí široké spektrum pohybových kreací a také činoherní příběh. Inscenace je vytvořena pro konkrétní prostor – velký sál Divadla loutek Ostrava; s představením je však možno hostovat v kterémkoliv vhodném divadle.

Premiéra představení se konala 29. a 30. září. O tom, jak probíhala, hovoří její účastníci:

 „Premiéra! Kouzelné slovo, které rozechvívá každý nerv... Povede se? Budeme mít úspěch? Nezkazím to? Tréma.... Mnohokrát odzkoušené se přece může pokazit a pak, teď už tam není prázdný sál, ale lidé, diváci. A ti čekají. Budou se smát? Budou tleskat? Čekáme i my. Ještě patnáct minut. Ještě deset. Ještě pět. Zlomvazky! Ticho.... Tma.... Tři, dva, jedna - teď! Začínáme! A už se to valí. Je to jako lavina. Číslo za číslem, smích, pláč, hrdinný výkon. Potlesk. Sál bouří a lidé vstávají ze sedadel. Líbilo se to! Taková byla naše premiéra. Takové je každé naše představení. Přijďte!“

Letos odehraje Bílá holubice představení Cirkus ještě 1. a 30. listopadu, další vystoupení jsou plánována pro letní sezónu 2016. Vstupenky je možno zakoupit v předprodeji Divadla loutek Ostrava.

Xenie Kaduchová

 

Klíčová slova: