Klíčová je podpora zaměstnavatele

Jeden je z otevřeného trhu práce, druhý je zaměstnán na chráněném. Jejich rozdílné osudy se protnuly 4. listopadu na pražské Staroměstské radnici, kde přebírali ocenění pro Zdravotně postiženého Zaměstnance roku. A přesto, že se do té doby nepotkali, shodli se Jiří Hádek a Miloslav Kodeš na základním faktoru svého úspěchu. Bez podpory svých zaměstnavatelů, 1. SZDP družstva, respektive TPCA Kolín, by nedokázali uspět.

„Moje firma mi vyšla vstříc - pracuji ve směnném provozu ve skupině lidí, kde jsem jediný zdravotně znevýhodněný zaměstnanec a celkem úspěšně svou práci zvládám,“ říká Miloslav Kodeš, když popisuje přístup automobilky TPCA, kde pracoval již před tím, než v dubnu 2013 prodělal těžkou mozkovou příhodu. Do soutěže ho nominoval kolega Marek Hovorka.

„Prošel velmi těžkou zkouškou, ale dokázal se vrátit do běžného života. A co více, dokázal se i vrátit do práce, kde mu firma našla místo v oddělení kontroly kvality,“ vzpomíná Hovorka.

Miloslav Kodeš se dokázal sám naučit všechny procesy, které jsou s náročnou prací kontroly kvality spojené. „Bral si je s sebou domů, učil se společně s manželkou a nyní práci vykonává perfektně a je příkladem svým kolegům. Přestože návrat do běžného života po tak těžkém onemocnění je běh na dlouhou trať, nepřestává bojovat,“ dodává navrhovatel.

Po nehodě nová kariéra

Příběh druhého oceněného Jiřího Hádka je podobně inspirativní. Původní profesí automechanik se po nehodě vypracoval až na obchodního ředitele 1. SZDP Družstva. „Moje postižení bylo překážkou, protože jsem nemohl dále vykonávat činnost ve svém oboru. Díky družstvu jsem však měl dobrý start do dalšího pracovního uplatnění,“ popisuje Jiří Hádek své začátky na chráněném trhu práce.

„Jiří absolvoval řadu školení v různých oblastech IT pořádaných našimi dodavateli a je neustále v obraze. Je mimořádným příkladem člověka s postižením, který se velmi dobře dokázal zařadit do pracovního procesu bez pomoci úřadu práce, a dokonce dokázal úspěšně změnit profesi a neustále se zdokonalovat a vzdělávat,“ říká Dana Popčáková z SDZP družstva, která Jiřího do soutěže nominovala.

Dnes Jiří Hádek pracuje jako vedoucí obchodního oddělení SDZP Družstvo, které se specializuje nejen na oblast zabezpečení, ale především na vytváření pracovních příležitostí pro OZP. Má za úkol vyvíjet takové aktivity, aby družstvo mohlo růst ve svých oborech, aby za ním byli spokojení zákazníci a aby se firma rozvíjela. A svým příběhem chce inspirovat i ostatní lidi, které v životě potkalo podobné neštěstí jako jeho.

„Všem bych doporučil pevnou vůli, nebát se neúspěchu při hledání práce a chuť učit se novým věcem…,“ uzavírá Jiří Hádek.

„Soutěž pořádáme již pátým rokem a pokaždé se nám sejde celá řada zajímavých a hlavně inspirativních příběhů, které ukazují, že i člověk, který má nějaký zdravotní handicap může být pro svého zaměstnavatele naprosto nepostradatelnou součástí týmu. A ne jen trpěnou ‚dobročinností‘,“ pochvaluje si Hana Potměšilová, ředitelka Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (NFOZP), který soutěž Zdravotně postižený Zaměstnanec roku 2015 již pátým rokem pořádá.

Anketa probíhá ve dvou kategoriích. První kategorií je Zaměstnanec roku z chráněného trhu práce, druhou kategorií pak je Zaměstnanec roku z běžného trhu práce. Soutěž by nebyla realizovatelná bez podpory holdingu EUROCLINICUM, Hospodářské komory České republiky, Lázní Vráž, LMC s. r. o,  ManpowerGroup, Sdružení automobilového průmyslu, společností Pfizer a Šance na vzdělání. Mediálními partnery jsou Český rozhlas, vydavatelstvím Economia.

Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením vznikl v roce 2007 v reakci na tíživou situaci postižených při vstupu na trh práce. Je jedinou neziskovou organizací, zaměřenou na zaměstnávání osob se zdravotním postižením (OZP), která chápe komplexitu překážek. Cíleně se tak věnuje nejen aktivnímu vytváření pracovních míst pro OZP, ale i osvětě a vzdělávání personalistů i vedení firem, které postižené zaměstnávají nebo se na to teprve chystají. Součástí činnosti je i aktivní lobbing, vedoucí k pozitivním změnám v legislativě, a různorodé osvětové projekty pro zaměstnavatele i veřejnost. Informace o všech projektech, minulých i chystaných, vždy naleznete na internetových stránkách fondu: www.nfozp.cz.

 

Hana Potměšilová

 

Klíčová slova: