Dokumentární film Upadni a choď iniciovaný Společností „E“ míří na televizní obrazovku

Časosběrný dokument o životě lidí s epilepsií s názvem Upadni a choď, za jehož vznikem stojí Společnost „E“ spolu s týmem režiséra Jana Hoška, bude zařazen do únorového vysílání České televize. Iniciátorem vzniku filmu byli samotní lidé s epilepsií. Dokument Upadni a choď tak nabízí intimní vhled do problematiky života s epilepsií a ve 29 minutách přibližuje nelehký osud lidí, kterým do života zasáhla tato nemoc. Premiérové vysílání se uskuteční v úterý 9. 2. v 10:50 na programu ČT2, opakování je zařazeno na čtvrtek 11. 2. v čase 12:20 opět na ČT2. 

Myšlenka natočit dokument o lidech s epilepsií se v týmu Společnosti „E“ rodila delší čas. Impulzů, proč Společnost „E“ měla být iniciátorem vlastního dokumentu, se sešlo více, ale tím nejdůležitějším byli samotní lidé s epilepsií, kteří se stali hlavním hnacím motorem této idey,“ říká Alena Červenková, předsedkyně Společnosti „E“.

 

Práce na dokumentu se ujal tvůrčí tým v čele s režisérem Janem Hoškem, který o hlavním smyslu filmu říká: „O epilepsii u nás vzniklo už několik cenných dokumentů, většinou se ale touto chorobou zabývají spíše z medicínského hlediska. My jsme si dali od začátku trochu jiný úkol. Chtěli jsme ukázat situaci lidí, kteří čelí něčemu, co často zásadně ovlivňuje jejich život i životy jejich blízkých. Každá zdravotní komplikace představuje určitou modelovou situaci: konfrontaci s problémem. A to je téma, které se nějakým způsobem týká každého z nás. Název filmu odkazuje na vůli těch, kterým do života zasáhla epilepsie – „padoucí nemoc“, jak se jí kdysi říkalo, ale také na téma, které se ve filmu prosadilo samo: význam udržení rovnováhy v životě.“

 

Dokument nechá nahlédnout do osudů celkem sedmi lidí epilepsií, jejichž životní pouť jsme sledovali několik měsíců. Prostřednictvím obrazovky se mimo jiné seznámíte se slečnou Kristýnou, která i navzdory epilepsii, byla právoplatným členem národního týmu sportovců, dále s mladým hercem Petrem, jemuž epilepsie vstoupila do života jen náhle, krátce, přesto v něm zanechala významnou stopu, a také s psycholožkou Hankou, která nás nechala nahlédnout do soukromí svého rodinného života.

 

Dramaturgyně Zuzana Vojtíšková ke koncepci dokumentu dodává: „V rámci natáčení nás zajímaly hlavně konkrétní osudy – jak protagonistů, tak blízkých příbuzných a přátel lidí s epilepsií. Přáli jsme si zdůraznit i to, že lidé s epilepsií mohou být velmi vzdělaní a úspěšní ve svém oboru. Je totiž úžasné, kolik lidí má sílu nevzdávat se a nezpanikařit ani v nejobtížnějších životních okamžicích. Podívejte se na dokument, přesvědčí vás o tom.“

 

Alena Červenková

Již nyní je možné zhlédnout tříminutový spot k filmu. 

Klíčová slova: