Otevřený dopis sítě zahraničních organizací sdružujících odborníky v oblasti HIV

24.02.2016 20:09

Panevropské sítě komunit osob žijících s HIV, lékařů a vědců vyzývají Vládu České republiky k okamžitému zastavení pronásledování a zastrašování lidí žijících s HIV, kterého se v současné době dopouští Hygienická stanice hlavního města Prahy. Dále ji žádají, aby se v oblasti prevence HIV, testování a péče o pacienty v České republice vrátila k ověřeným praktikám založeným na odborných důkazech. 

České společnosti AIDS pomoc, z.s. byl v pátek 19.2.2016 doručen společný otevřený dopis sítě zahraničních organizací sdružujících odborníky v oblasti HIV. Dopis se negativně vymezuje vůči postupující kriminalizaci onemocnění HIV, ke kterému dochází v České republice z podnětu pracovníků hygienické služby. 

Brusel, 19. února 2016 Signatáři tohoto otevřeného dopisu reprezentující komunity osob žijících s HIV, lékařů a vědců, kteří se zabývají šířením viru HIV a obdobných onemocnění v Evropě, vyjadřují své extrémní obavy z toho, že Hygienická stanice hlavního města Prahy iniciovala zahájení policejního vyšetřování sexuálního života 30 HIV pozitivních mužů pouze na základě toho, že jim byla diagnostikována pohlavně přenosná nemoc.

 

Jsme vyrozuměni o tom, že Policie České republiky vede v současné době vyšetřování a zvažuje podání obvinění proti těmto mužům pro podezření ze spáchání trestních činů podle paragrafů 152 a 153 českého trestního zákoníku.

 

Neexistuje jediný důkaz o tom, že represivní opatření a postupy, jejichž cílem je regulovat konsensuální sexuální chování osob žijících s HIV, jsou účinným typem prevence proti šíření infekce HIV nebo účinným nástrojem ochrany veřejného zdraví. Naopak existují důkazy, že podobná opatření mohou být v konečném důsledku kontraproduktivní, protože stigmatizují osoby žijící s HIV a odrazují od testů a léčby ty, jichž se infekce týká, čímž ohrožují jejich osobní i veřejné zdraví[1].

 

Poskytnutí zdravotních záznamů o pacientech Policii České republiky se navíc zdá být hrubým porušením osobních práv a svobod osob žijících v České republice. Iniciování trestního stíhání osob žijících s HIV pro údajné těžké ublížení na zdraví – přestože není jediný poškozený – vyvolává vážné obavy o nevhodném použití trestního práva na osoby žijící s HIV.

 

Jsou rovněž vyrozuměni o tom, že v nedávné době vyjádřila nesouhlas s postupem Hygienické stanice hlavního města Prahy a následným policejním vyšetřováním řada nevládních organizací, které se v této záležitosti obrátí na českou styčnou kancelář Úřadu Vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Dovolujeme si poukázat i na to, že o celé záležitosti již byl informován zástupce organizace UNAIDS, které poskytneme i další informace o případu.

 

Tímto dopisem vyjadřujeme své rozhořčení nad porušováním lidských práv, a zároveň podporujeme skupiny působící v České republice, které na případ upozornily, a které podporují jak osoby žijící s HIV, tak veřejné zdraví všech občanů České republiky.

 

Naše námitky k současnému postupu se opírají o několik důvodů:

 

  • Uvedený postup je porušením základních lidských práv na nedotknutelnost osoby a jejího soukromí (čl. 7 odst. 1 Listiny základních práv a svobod), stejně jako porušením mezinárodních závazků České republiky v rámci existující Národní strategie boje s HIV/AIDS.
  • Jedná se o kontraproduktivní opatření k ochraně veřejného zdraví, která nerespektují zavedená doporučení Světové zdravotnické organizace a UNAIDS týkající se přiměřenosti užití trestního práva v oblasti veřejného zdraví a ochrany proti HIV. Existují odborné důkazy, že kriminalizace neposkytnutí informace o HIV statusu, možného nebo teoretického vystavení nákaze či neúmyslného přenosu infekce odrazuje od dobrovolného testování na HIV. Kriminalizace přispívá k tomu, že lidé skrývají svůj HIV status a/nebo sexuální orientaci, což významnou měrou omezuje možnost léčby, která výrazně snižuje infekčnost [2], [3], [4].
  • Existuje velké množství odborných důkazů o tom, že příliš široká kriminalizace HIV poškozuje v jakékoliv formě jak jednotlivce, tak společnost jako celek, protože vede k větší latenci epidemie, odrazuje od testování a léčby a celkově tak přispívá k šíření epidemie[5]. Jsme si vědomi alarmujícího a setrvale rostoucího výskytu infekce HIV v Evropě za posledních 10 let. Nicméně aktivní diskriminace a porušování lidských práv kterékoli části společnosti nepřispěje k zastavení šíření epidemie.
  • Navržené trestní stíhání osob žijících s HIV za údajné úmyslné šíření nakažlivé nemoci, nebo stejně tak předání informací o zdravotním stavu jednotlivce ze systému zdravotní péče orgánům činným v trestním řízení jsou potenciálně porušením evropské Směrnice o ochraně osobních dat[6].

 

Požadujeme, aby Vláda České republiky respektovala mezinárodní zásady a smlouvy, jakož i obecně uznávané vědecké důkazy v oblasti prevence HIV. Dále požadujeme, aby v České republice byla udržena stávající úroveň péče o osoby žijící s HIV a byla zlepšena tak, aby osoby vystavené zdravotnímu riziku věděly, že podstoupit HIV test je rozumné rozhodnutí. K tomu, aby se lidem dostala zdravotní péče, a aby v této péči dobrovolně zůstali, není účinnějšího nástroje než poskytování pravdivých informací, boj se stigmatem HIV a diskriminací osob žijících s HIV a dalších populačních skupin, například mužů majících sex s muži. Aktivní diskriminace a trestní stíhání osob žijících s HIV se od těchto vědeckých důkazů diametrálně odklánějí.

 

Signatáři budou i nadále podporovat místní nevládní organizace a další aktéry v jejich úsilí a boji za dekriminalizaci HIV pozitivních osob a v jejich snaze zabránit, aby se z kriminalizace HIV stala oficiální politika veřejného zdraví České republiky. Žádáme Vládu České republiky, aby zajistila, že se Hygienická stanice hlavního města Prahy zdrží tohoto přístupu a ukončí policejní stíhání osob založené jenom a pouze na tom, že těmto lidem bylo diagnostikováno sexuálně přenosné onemocnění. Namísto toho ať zavede postupy a opatření dobré praxe při ochraně veřejného zdraví, které jsou tou nejúčinnější strategií boje proti HIV/AIDS.

 

V zastoupení milionů lidí z celé Evropy žijících s HIV, vědců a odborníků na HIV, veřejné zdraví a lidská práva, signatáři tohoto otevřeného dopisu jsou připraveni poskytnout české vládě doporučení, návody a nashromážděné příklady dobré praxe v oblasti HIV prevence.

 

Kontakty:

HIV Justice Network:  Edwin J Bernard, edwin@hivjustice.net

European AIDS Treatment Group: Tamás Bereczky,  tamas.bereczky@eatg.org

 

 

[1] Světová zdravotnická organizace (WHO). Sexuální zdraví, lidská práva a právo. Červen 2015. K dispozici na: http://www.who.int/reproductivehealth/publications/sexual_health/sexual-health-human-rights-law/en/; O’Byrne P. et al. Trestní stíhání kvůli šíření HIV a veřejné zdraví: rozbor empirického výzkumu. JMH, červenec 2013. K dispozici na http://www.scribd.com/doc/161648842/O-Byrne-P-et-al-HIV-criminal-prosecu.... Viz také studie shromážděné na: http://www.hivjustice.net/moreharm/

[2] Světová zdravotnická organizace (WHO), v citovaném díle.

[3] UNAIDS, Konec příliš široce aplikované kriminalizace osob z důvodu utajení nákazy virem HIV, vystavení veřejnosti potenciálnímu ohrožení a možnému přenosu nákazy virem HIV: Kritická vědecká, medicínská a právní zamyšlení, 2013. K dispozici na: http://www.unaids.org/sites/default/files/media_asset/20130530_Guidance_...

[4] UNAIDS/UNDP. Policy Brief: Kriminalizace přenosu HIV, 2008. K dispozici na: http://data.unaids.org/pub/BaseDocument/2008/20080731_jc1513_policy_crim...

[5] Viz studie citované v odkazu 1 a dále viz: http://www.hivjustice.net/oslo/