Otevřený dopis za dostupnější služby osobní asistence

Otevřený dopis politickým představitelům vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL Bohuslavu Sobotkovi, Andreji Babišovi a Pavlu Bělobrádkovi napsala neformální skupina poskytovatelů služby osobní asistence v Praze. Zve je na akci „VEŘEJNÉ SLYŠENÍ V LAZARSKÉ“, která se uskuteční v úterý 22.3.  v 10.30 – 12.00. Lidé s postižením sem přijdou sdílet své zkušenosti s možností žít svobodně v běžném prostředí s podporou osobních asistentů a současně vyjádřit potřebu větší finanční dostupnosti této služby.

Dovolujeme si Vás oslovit jménem neformální skupiny poskytovatelů služby osobní asistence pro lidi s postižením a pro seniory v Praze.

Při našich setkáních diskutujeme o tématech, která se naší práce nejvíce dotýkají.  Spojuje nás skutečný zájem na řešení složitých situací klientů služby osobní asistence, lidí, kteří ke svobodnému a co nejsamostatnějšímu životu v běžném prostředí potřebují rozsáhlou podporu druhých osob.

Uvědomujeme si rizika spojená s plošnými opatřeními a podporujeme takové změny v zákoně o sociálních službách, které umožní vyšší adresnost podpory.

Zveme vás na akci „VEŘEJNÉ SLYŠENÍ V LAZARSKÉ“, která se uskuteční v úterý 22.3.  v 10.30 – 12.00. Lidé s postižením sem přijdou sdílet své zkušenosti s možností žít svobodně v běžném prostředí s podporou osobních asistentů a současně vyjádřit potřebu větší finanční dostupnosti této služby.

Mezi klienty našich služeb se objevují lidé, kteří potřebují celodenní péči, od ranního vstávání a hygieny, pomoci s jídlem, doprovodem a podporou při svých aktivitách během dne, při zajišťování sociálního kontaktu až po večerní uložení. Nejvyšší příspěvek na péči postačuje maximálně na zajištění 3 - 4 hodin osobní asistence denně. Za těchto podmínek je život v běžném prostředí pro část lidí s postižením nedostupný a často odcházejí do ústavních zařízení pouze z finančních důvodů. Státnímu rozpočtu to jen přitíží a kvalita života v domácím prostředí a ve specializovaném zařízení je nesrovnatelná.

Možnost individuální výše podpory pro lidi s postižením obsaženou v novelizaci zákona o sociálních službách vnímáme jako velmi pozitivní výsledek změny v přístupu státu směrem k adresné podobě podpory lidí s postižením.

Tato úprava zákona může být také zásadním krokem k naplnění závazků České republiky plynoucích z ratifikace Úmluvy OSN o právech lidí s postižením. V článku 19 „Nezávislý způsob života a zapojení do společnosti“ se mimo jiné říká, že státy, které tuto úmluvu ratifikovaly, zajistí, aby „osoby se zdravotním postižením měly přístup ke službám poskytovaným v domácím prostředí, rezidenčním službám a dalším podpůrným komunitním službám, včetně osobní asistence, která je nezbytná pro nezávislý způsob života a začlenění do společnosti a zabraňuje izolaci a segregaci.“

Jakub Neubert potřebuje vzhledem ke svému zdravotnímu postižení ke všem činnostem během dne podporu osobního asistenta. Každý den se jedná minimálně o 10 hodin, což jej při ceně 100Kč/hodinu vyjde na 1.000 Kč denně. Jakub pobírá příspěvek na péči ve výši 8.000 Kč/ měsíčně. Vystačí mu to přibližně na týden osobní asistence.

Nezaměnitelný přístup Jakuba Neuberta k životu je zaznamenán v dokumentárním  filmu „Můj život s asistencí”. Ve filmu uvidíte, jak bylo jeho rodičům doporučováno, aby jej po narození odevzdali do ústavní péče. Uvidíte, jak jej přijali v běžné základní škole. Uvidíte, jak on sám působí na změny, které se dotýkají životů mnoha lidí. Uvidíte jeho ženu, domov, vztahy. Uvidíte všechno úsilí nutné k udržení možnosti svobodně žít. A uvidíte, jak jej jinak běžný způsob života staví do role dlužníka a prosebníka. Bez reálné možnosti dlouhodobě uspět a nejít finančně do mínusu.

Přejeme vám hodně sil do aktivit zlepšujících životy nejenom lidí s postižením.

Otevřený dopis podepsal Erik Čipera, ředitel Asistence, o.p.s., i jménem dalších poskytovatelů služby osobní asistence, kterými jsou Fosa, o.p.s., Hornomlýnská, o.p.s., Klub vozíčkářů Petýrkova, o.p.s.,  Polovina nebe, o.p.s., PROSAZ,  z.ú., RYTMUS – od klienta k občanovi, o.p.s.

Klíčová slova: