Neostrý pohled, potíže při čtení, zkrátka zhoršení zraku. Nemocný zkusí skla s více dioptriemi. Jenže to není nic platné.
Nejčastější příčinou těžkého poškození až úplné ztráty zraku u lidí ve věku nad pětapadesát let je v současné době závažná choroba horom zvaná věkem podmíněná makulární degenerace (běžně se setkáte i se zkráceným označením VPMD). Makula a je střední část oční ční sítnice, místo nejostřejšího jostřejmvidění. Říká se jí také žlutá skvrna, neboť obsahuje karotenoidy lutein a zeaxanthin, žluté pigmenty.
O co vlastně jde. Progresivní onemocnění VPMD postihuje právě tuto důležitou část oka. Má dvě varianty.
- Suchá forma degenerace spočívá v postupném ztenčování tkáně sítnice, přičemž se ztrácí smyslový a pigmentový epitel. Často nejprve zasáhne jen jedno oko a zpočátku se projevuje nenápadně. Nemocní proto zhoršení zraku přehlížejí a odkládají návštěvu lékaře. Přitom v čím ranější fázi nemoci se zahájí léčba, tím je efektivnější. * Vlhká forma degenerace je méně častá (trpí jí jen asi 10–20 % pacientů s VPMD, ti ostatní mají suchou formu). Zato je v však podstatně ně závažnější. Prov Provází ji růst patologických cév, krvácení tologick a zjizvení tkáně sítnice. Onemocnění postupuje velice rychle. K těžkému a nevratnému poškození zraku může dojít v řádu několika týdnů. V mnoha případech nastane úplné oslepnutí.
Rizikové faktory. Už v názvu choroby je obsaženo, že jde o problém způsobený věkem. A proti tomu není léku, jak říká přísloví. Pozdější zdravotní stav však ovlivňujeme svým dřívějším chováním. Platí to i pro VPMD. * K degeneraci oční sítnice přispívá nezdravý životní styl: obezita, špatné stravovací návyky, kouření, stres. * Dlouholeté vystavování se slunečnímu záření bez dostatečné ochrany.
- Nedostatek vitaminů, minerálů, antioxidantů a karotenoidů ve stravě. Bývá to obvykle vinou jednostranného jídelníčku.
Kde je hledat. Látky, jež sítnici pomáhají chránit, tělu zajistíte pestrým jídelníčkem. * Nejdůležitější jsou karotenoidy lutein a zeaxanthin, které udržují optimální hustotu makulárního pigmentu. Vyskytují se v oranžové zelenině (mrkev, papriky, rajčata) a v tropickém ovoci, ale také třeba ve špenátu, kapustě, kukuřici, vaječných žloutcích aj. * Z vitaminů jsou nejvýznamnější A, E a C. Áčko si tělo dokáže samo vytvořit z provitaminu betakarotenu. Z mrkve či rajčat ho tělo lépe vstřebá, pokud je krátce povaříte. Éčko je zejména v semínkách, ořeších, obilných klíčcích. V čem všem je céčko, jistě víte.
- Nezapomínejte ani na minerály. Důležitý je selen (v rybách, houbách, játrech, cibuli, česneku aj.) a zinek (v luštěninách, žloutcích, mléku).
*Pokud je váš jídelníček na uvedené látky chudý, obohaťte si ho kvalitními potravinovými doplňky určenými právě pro péči o zrak. *
---
OTESTUJTE SI, JAK JSTE NA TOM
Vidíte dobře, nebo se vám zrak rozostřuje?
- Jestli nezačínáte trpět VPMD, si můžete ověřit pomocí takzvané Amslerovy mřížky. Najdete ji na www. ocuvite.cz nebo na www.
degeneracemakuly.cz. Doporučuje se test provádět pravidelně, zhruba jednou týdně. Pokud se ukáže, že problémy s viděním máte, neodkládejte lékařské vyšetření. Ale i kdyby se vám zdálo, že ne, je dobré chodit každoročně na prohlídku k očnímu lékaři.
Foto: Zdá se vám, že vidíte hůř? Nepodceňujte to!
Foto: Profimedia.cz (1)