11.Fórum celiaků-Gluten Free Prague Expo

Datum: 
Sobota, 14. Květen 2016 -
9:30 - 15:00
Místo konání akce: 
areál PVA EXPO Praha Letňany
Stručný popis: 

11.Fórum celiaků u příležitosti Mezinárodního dne celiakie, odborný program Celiakie nejen zdravotní problém, Gluten Free Prague Expo - představení výrobců a dovozců bezlepkových potravin

Podrobný popis: 

11. Fórum celiaků - Mezinárodní den celiakie

14.5.2016 PVA EXPO PRAHA Letňany

Společnost pro bezlepkovou dietu z.s. pořádá u příležitosti Mezinárodního dne celiakie 14.5.2016 11. FÓRUM CELIAKŮ. Akce je přístupná široké veřejnosti a je určena zejména lidem, jejichž údělem je celoživotní vyloučení lepku z potravy.

Celiakie je nevyléčitelná nemoc způsobená nesnášenlivostí lepku (glutenu), tj. směs bílkovin obsažených v obilných zrnech pšenice, žita a ječmene. Jediným lékem je dodržování přísné bezlepkové diety. Mezinárodní den celiakie v letošním roce připadá na 14. května. Při této příležitosti Společnost pro bezlepkovou dietu z.s. pořádá 11. Fórum celiaků v PVA EXPO Praha Letňany, Beranových 667,Praha 9,vstupní hala I.

Od 9.30 do 15 hodin je pro návštěvníky akce připraven odborný program Celiakie nejen zdravotní problém, týkající se všech aspektů života s tímto onemocněním. V předsálí bude probíhat Gluten Free Prague Expo - představení výrobků vhodných pro osoby s nesnášenlivostí lepku, které mohou návštěvníci ochutnat a zároveň si je výhodně nakoupit. Jejich cena je totiž výrazně vyšší, než je cena běžných výrobků. Pro kupující má tak velký význam, když najdou prakticky celý bezlepkový sortiment na jednom místě.

Akce je pořádána ve spolupráci s Českou asociací sester a je určena rovněž všeobecným sestrám, nutričním terapeutům, farmaceutickým asistentům, zdravotním laborantům a zdravotně sociálním pracovníkům za 4 kreditní body. Účastnický poplatek pro zdravotnický personál je 100,-Kč, hradí se na místě. Kontaktní adresa pro nahlášení účasti benesova.blp@seznam.cz.

Společnost pro bezlepkovou dietu je neziskovou organizací, která sdružuje lidi s nesnášenlivostí lepku (celiakií, Durhingovou herpetiformní dermatitidou atd.) a alergií na lepek. Nabízí odborné poradenství a informuje širokou veřejnost o aspektech bezlepkové diety, vydává edukační brožuru Bezlepková dieta - Jde to i bez lepku. Především, ale pomáhá lidem s celoživotní bezlepkovou dietou naučit se, že to jde i bez lepku.

Program  

Předsálí         9:30 – 15:00 Gluten Free Prague Expo

Hlavní sál     10:30 – 15:00 CELIAKIE NEJEN ZDRAVOTNÍ PROBLÉM

MUDr. Iva Hoffmanová, Ph.D., 3. LF UK, FN Královské Vinohrady

Téma:Celiakie a její komplikace

Jitka Dlabalová, Společnost pro bezlepkovou dietu z.s.

Téma:Sociální otázky spojené s životem na bezlepkové dietě

Ing. Lucie Janotová, Ph.D., Asociace společného stravování

Téma: Bezpečnost potravin v praxi – označování, alergeny ve stravovacích provozech, realizace dietního stravování

Ing. Dana Gabrovská, Ph.D., Potravinářská komora ČR

Téma: Nová pravidla pro bezlepkové výrobky

Ing. Tereza Lášková, Společnost pro bezlepkovou dietu z.s.

Téma: Celiakie v zahraničí – informace z AOECS a CYE – mladí celiaci

Malý sál I. film „Projekt celiak“ o složité cestě k diagnóze celiakie

           (film je promítán v rámci Ozvěn festivalu LSFF 2015)

Podrobné informace naleznete na www.celiak.cz .

Pořadatel: 
Společnost pro bezlepkovou dietu, celiak@celiak.cz