Vyšel časopis Sociální služby

Součástí červnového dvojčísla je speciální příloha o paliativní péči.

Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že letní dvojčíslo není úplně vhodné pro speciální přílohu o paliativní péči, opak je pravdou. O umírání bychom (ze své lidské přirozenosti) nejraději nemluvili vůbec, a to nejen v létě, ale ani v zimě či na podzim.

Na druhou stranu o umírání (a potažmo o paliativní péči) bychom měli mluvit kdykoliv je to potřeba, nehledě na kalendář či naše obavy, protože je to velmi důležité, zvláště pokud paliativní péči poskytujeme a poskytovat chceme co nejlépe. A právě o této péči i o tom, co s ní souvisí, se dočtete ve speciální příloze, jež vznikla v rámci sub-projektu Rozvoj geriatrické a paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb (reg. č. CH.10/2/047) realizovaného APSS ČR a švýcarským partnerem projektu Stiftung Diakoniewerk Neumünster. Autory jsou tedy jak čeští, tak švýcarští odborníci.

V letním dvojčísle ale najdete i spoustu dalších zajímavých článků. Petr Mach a Hana Čiberová zpracovali článek Detence v sociálních službách – návrh právní úpravy. V souvislosti s probíhajícím legislativním procesem, v rámci kterého se projednává novela zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, je jednou z navrhovaných úprav otázka tzv. detencí v zařízeních sociálních služeb. Autoři tak podávají základní přehled navrhovaných změn.

Iva Holmerová se ve svém článku zabývá soběstačností a jejím posuzováním v kontextu naší legislativy a praxe zejména s ohledem na příspěvek na péči. Hned v úvodu konstatuje, že příspěvek na péči bývá často zneužíván, a naopak se nedostává tam, kde je ho třeba. V článku se dočtete nejen to, kde autorka vidí největší problémy, ale i kde vidí cestu ke zlepšení stávající situace.

V letním čísle najdete také pokračování seriálu Sociálně patologické jevy v azylovém domě, článek o etice sociálního pracovníka nebo téma Úspěšný manažer v sociálních službách. Zkrátka, nové číslo přináší opět plno informací, zajímavostí a inspirace ze světa sociálních služeb.

 

Veronika Hotová

Klíčová slova: