Podpora kapacit celostátních mezioborových sítí NNO

Žádost o dotaci je možné podat Radě vlády pro nestátní neziskové organizace do 30. září 2016.

Dotace na program Podpora kapacit celostátních mezioborových sítí nestátních neziskových organizací se poskytuje k financování výdajů směřujících k podpoření celostátních mezioborových sítí nestátních neziskových organizací (dále „SNNO“), aby se staly kompetentními, kvalifikovanými a legitimními subjekty, zastupujícími zájmy svých členů navenek a zprostředkujícími informace, zkušenosti a znalosti mezi svými členy a dalšími nestátními neziskovými organizacemi (dále „NNO“).

Podpora bude zaměřena tak, aby u příjemců posilovala:

  • celostátní a mezioborový princip fungování SNNO
  • činnost určenou členským a dalším NNO
  • zastupování zájmů členských NNO
  • spolupráci se státní správou ve prospěch členských i dalších NNO.

Podpora je určena pro SNNO, jejichž účelem/posláním je vytváření podmínek pro rozvoj neziskového sektoru jako celku. SNNO je považována za mezioborovou, pokud se zabývá neziskovým sektorem a NNO jako celkem, to znamená, že se zabývá jejich zákonností, transparentností, profesionalizací, financováním atd. SNNO by měla být aktivní zejména v těchto oborech: legislativa, financování (i vícezdrojové), daňové úlevy, problematika Evropské unie apod.

Může se také zabývat tématem, které je průřezové pro celý neziskový sektor, jako je dobrovolnictví, problematika podnikání NNO, rozvoj a etika dárcovství, rozvoj neziskového sektoru z hlediska transparentnosti, nezávislosti, správného řízení apod. Členství v takové SNNO není omezeno podle oborového zaměření účelu, aktivit nebo konkrétních cílových skupin osob, na které jsou zaměřeny aktivity jednotlivých členů. Dotační program nebude podporovat SNNO, jejichž hlavní náplní je poskytování služeb veřejnosti.

Více informací na stránkách Vlády ČR.

 

Klíčová slova: