Vyšlo zářijové vydání časopisu Můžeš

Přináší jako vždy pestrou směsici reportáží, rozhovorů a příběhů pro ty, kteří se nevzdávají.

Čtyři handicapované obyvatelky, Martina, Jitka, Tereza a Veronika hodnotí, jak se lidem s postižením žije právě v jejich městě. Jak si stojí boření bariér napříč republikou?

 

Pitomá vteřina – nejen jako vyjádření okamžiku, který nikdo nechce zažít, ale i název příběhu malého Péti a jeho maminky Moniky, kteří to štěstí neměli. Zdeněk Jirků vypráví nejen o ní, ale i o lidskosti a pomoci, která následovala.

                                 

Ticho může být strašné, říká přední český specialista Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice v Motole MUDr. Jan Kluh. V rozhovoru mluví o důležitosti včasné diagnózy a perspektivách péče o sluchově postižené.

 

Cestovat s námi tentokrát můžete Švýcarskem, zemí, která je na handicapované návštěvníky i obyvatele velmi dobře připravena. Jižní trasa nabízí navíc pestrost jako hned v několika zemích dohromady.

 

Že Češi, i přes opačný dojem, věří v zítřek, si myslí Mariana Morari. Mladá vozíčkářka z Moldávie momentálně studuje a pracuje v Praze a s Radkem Musílkem porovnávala situaci handicapovaných u nás a ve své postsovětské domovině.

 

Novinky mezi mikrobusy představuje v rubrice Auto-Moto Petr Buček, Michaela Zindelová zase pro rubriku o aktivním životě navštívila Tomáše Poucha, předsedu neziskové organizace Černí koně, který má co říct k nově se představujícímu handbiku pro dětské cyklisty. A Radek Musílek Vás přesvědčí, že i v Maďarsku mají svůj The Tap Tap.

 

Nadšený tulák po kraji, ale i pravidelný dárce Aukčního salonu výtvarníků Konta Bariéry, to je malíř a sochař Michal Novotný, známý také jako MICL. O své tvorbě Vám poví víc v rozhovoru s Michaelou Zindelovou.

 

Ať se Vám poprázdninové Můžeš líbí a ať v něm jako vždy najdete inspiraci pro sebe i své okolí.

 

Štěpán Beneš, šéfredaktor

 

Časopis Můžeš seženete na pobočkách České pošty nebo za cenově výhodné předplatné. Více informací na www.muzes.cz/predplatne 

Klíčová slova: