Speciální místa k rybolovu pro vozíčkáře

Vybuduje Český rybářský svaz díky dotaci Středočeského kraje. 

I handicapovaní rybáři budou mít možnost věnovat se svému milovanému koníčku. Český rybářský svaz jim vybuduje na třech místech ve středočeském revíru místa, kde si navzdory svému tělesnému omezení budou moci „zachytat“.

Na vybudování takových třech míst – Dvorce, Božkov u Mnichovic a Záplavy Středočeský kraj přispěje částkou 200 tisíc korun. Dotaci schválili středočeští radní v pondělí 26. září.

„Našim rybářům jsme rádi přispěli na vybudování takových míst k rybolovu, kam se bez potíží dostanou i ti, kteří jsou pohybově hadicapovaní. Vždyť rybolov patří mezi jeden z nejrozšířenějších lidových sportů, kterému se věnují až čtyři procenta populace. Byla by škoda, kdyby se tomuto koníčku nemohli věnovat rybáři, kteří se kvůli svému postižení a těžšímu terénu nedostanou k vodě,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Karel Horčička (ČSSD).

První speciální místa k rybolovu pro vozíčkáře budou vybudovány u nádrže Dvorce. Místo je zvoleno v ohybu nádrže v místě s hlubší vodou, která umožňuje celoroční rybolov. Terén bude vyrovnán tak, aby místo bylo dostupné vozidlem a rybář mohl přímo z auta vyjet na vozíku na zpevněnou plochu. Místo bude zároveň upraveno tak, aby zamezilo možnému pádu vozíčkáře do vody. Takové parametry budou mít všechna místa, která se v budoucnu pro rybáře-vozíčkáře vybudují.

Další takové se připravuje v Božkově u Mnichovic. Bylo vybráno i díky možnosti rybolovu na mušku a celoročnímu provozu. Zde bude nutné například i upravit povrch lávky a vybudovat na ní zábradlí. Do třetice byly vybrány Záplavy u Kamenných Žehrovice. Jedná se o nádrž o rozloze 60 hektarů. Místo je dostupné z obecní asfaltové komunikace zvané Na Žehrovské cestě. Místo bude s minimálními zásahy do břehů sloužit jako víceúčelové. 

Zdroj: Středočeský kraj

Klíčová slova: