Divadlem proti bariérám v hlavách

Třetí ročník festivalu integrované tvorby FestIN v Brně ve dnech 15. 10. – 23. 10. 2016 představí soubory z různých měst ČR, ve kterých vystupují vozíčkáři, nevidomí, mentálně postižení. 

Buďte V TOM, festovně! Třetí ročník festivalu integrované tvorby FestIN opět vtáhne diváky do divadelního světa a hendikep mu v tom nezabrání. Na prknech brněnského Divadla BARKA, otevřeného kulturního prostoru Ligy vozíčkářů, se ve dnech 15. 10. – 23. 10. 2016 vystřídají soubory z různých měst ČR, ve kterých vystupují vozíčkáři, nevidomí, mentálně postižení atd. Stěžejními událostmi festivalu budou tři premiéry i návštěva souborů z Prahy či Janských Lázní.

Divadelní prkna opět smažou hendikep. Na jevišti totiž není důležité, zda Hamleta hraje člověk bez hendikepu, vozíčkář nebo nevidomý. To je stěžejní sdělení festivalu FestIN, který už potřetí letos v říjnu pořádá Divadlo BARKA, otevřený kulturní prostor Ligy vozíčkářů. Premiéra představení Pavilon pro svobodné pány, která zahájí letošní FestIN, však bude trochu jiná.

„Je to první hra, kterou Divadlo Járy Pokojského připravilo, v níž hendikep roli hraje. Zápletka se totiž odehrává v ústavu a doslovným hybatelem děje bude osobní asistent,“ prozradil Michael Vidura, představitel hlavní role, vozíčkáře milovníka.

Festival bude zakončen další velkou událostí, premiérou komedie Patricka Haudecoura Mátový nebo citron?, kterou připravilo Divadélko Fortel angažující nevidomé herce. V premiéře vystoupí i tanečníci souboru Proty boty s představením Půl je nic.

Kromě toho se můžou diváci těšit na divadelní soubor Arnošt z Janských Lázní, který sehraje hru o sv. Barboře nebo na divadelní soubor z Jedličkova ústavu Ještě chvilku.

Kromě umění bude prkna Barky opanovat i cestování – a to v podobě přednášek vozíčkářů dobrodruhů, kteří se vydali do dalekých krajů, na bariéry nehledíce. Moře, pevnina, vzduch, Středozemí, Afrika i Asie…

Veškeré informace o festivalu budou aktualizovány na stránkách www.divadlobarka.cz/festin. Vstupné na jednotlivá představení je dobrovolné, výtěžek pomůže Divadlu BARKA k dalšímu fungování.

Aneta Vidurová

Klíčová slova: