Pomozte nám vyhrávat

Kampaň Poradenského centra pro sluchově postižené Kroměříž obsahuje 10 kroků k lepší komunikaci se sluchově postiženými. 

„POMOZTE NÁM VYHRÁVAT“
To je název kampaně, kterou Poradenské centrum pro sluchově postižené Kroměříž o.p.s. zahájilo v pátek 23. září 2016 v rámci „Neslýchaně zábavného večera“.
 
Kampaň si klade za cíl šířit mezi zdravou veřejností zásady správné komunikace s osobami se sluchovým postižením. Základem tvoří deset jednoduchých doporučení – chcete-li rad, které významně napomohou k usnadnění komunikace a vzájemného porozumění.
 
Součástí kampaně jsou nejen webové stránky www.pomoztenamvyhravat.cz, ale také tři minutové spoty, které poukazují na mnohdy banální životní situace vznikající při kontaktu nedoslýchavých a neslyšících s ostatními lidmi. S nadsázkou
se situace sluchově postižených dá přirovnat k soutěži v odezírání ze rtů, v níž sluchově handicapovaný účastník za každé správně pochopené slovo získává "bod".
 
Klipy vznikly ve spolupráci s absolventy FAMU v Praze. Režie se ujala úspěšná, mladá talentovaná režisérka Natálie Císařovská. V klipu můžete vidět např. mladého herce Marka Mikuláška, Marii Jansovou, Dušana Sitka a také Karla Zímu!
 
Jak už bylo mnohokrát řečeno, sluchově postižený člověk se na první pohled od slyšícího nijak neliší. Běžně si nepovšimnete, že potkáváte někoho, kdo nedoslýchá nebo neslyší vůbec. Sluchově postižení nejsou v běžných životních situacích nijak nápadní a odlišní (nenosí bílou hůl, nejsou viditelně jiní jako např. tělesně postižení, nemají s sebou doprovod apod.). Přesto, že jejich handicap není okem patrný, je v každodenním životě velmi omezující.
 
Věříme, že se kampaní podaří zlepšit situaci především seniorů a nedoslýchavých osob.
 
 
Drahomíra Kunčarová
 
 

Klíčová slova: