31. 10. - 1. 11., kurz Vztahy, intimita a sexualita lidí s mentálním postižením

Datum: 
Pondělí, 31. Říjen 2016 - 10:00 - Úterý, 1. Listopad 2016 - 16:00
Místo konání akce: 
Praha (upřesníme dle počtu účastníků)
Stručný popis: 

Vztahy, intimita a sexualita jsou obecně citlivým tématem. U lidí s mentálním postižením se tato otázka může jevit ještě choulostivější. 
Jak si s touto problematikou poradit? To se dozvíte ve dnech 31. 10. – 1. 11. pod vedením PhDr. Kateřiny Thorové, Ph.D. a PhDr. Hynka Jůna, Ph.D. na dvoudenním MPSV akreditovaném kurzu. Seminář je určen především odborníkům - pracovníkům v přímé péči, zaměstnancům pobytových služeb, ústavů soc. péče apod. Více informací vč. přihlašovacího formuláře naleznete na odkazu níže.

Podrobný popis: 

Tento dvoudenní kurz je koncipován teoreticko-prakticky. Frekventanti během něj pracují ve skupinách. Hlavním tématem jsou základy lidské sexuality, jejího dopadu na kvalitu života, úskalí absence sexuálního života pro uživatele pobytových služeb, a možná rizika dovolení sexuálního vyžití. Osou kurzu je společná tvorba Protokolu sexuality, který bude následně sloužit jako písemný popis toho, jak se v zařízení k sexualitě uživatelů přistupuje.

PROGRAM

1. den (10:00 – 17:00)

Konkrétní situace z pobytových zařízení. Tvorba krizových a terapeutických scénářů v problémovém chování v oblasti sexuality klientů s mentálním handicapem.

Vazba postojů personálu k sexualitě a následného chování ke klientům.

Zážitkové cvičení v oblasti tvorby Protokolu vztahů, intimity a sexuality.

 2. den (9:00 – 16:00)

Lidská sexualita, vývoj sexuality u zdravého jedince a u jedince s mentálním handicapem.

Nácvik forem komunikace u lidí s  mentálním handicapem.

Tvorba Protokolu vztahů, intimity a sexuality.

Přihlásit se, je možné ZDE

Pořadatel: 
Národní ústav pro autismus, z.ú.