Rada Konta Bariéry nadělovala

Na svém listopadovém zasedání podpořila 76 žádostí o příspěvek a rozdělila tak mezi lidi se zdravotním postižením 2 110 793 korun.

Pravidelné zasedání Rady se uskutečnilo 9. listopadu 2016. Rozdělovaly se finanční prostředky z projektů Konto Bariéry, Fondu Avast, Fondu Globus a Fondu Stipendium Bariéry.

Částkou 287 574 korun z projektu Konto Bariéry bylo podpořeno 21 tzv. standardních žádostí. To jsou ty, kde je pevně stanovená výše příspěvku. Takto podporuje například pořízení rehabilitačních kočárků nebo sluchadel. Všechny další žádosti pak členové Rady posuzují individuálně. V listopadu bylo podpořeno 46 nestandardních žádostí celkovou částkou 1 683 219 korun.

Pavel (37) z Frenštát pod Radhoštěm získal čtyřicet tisíc korun na šikmou schodišťovou plošinu. Plošina mu umožní překonat bariéru a dostat se tak z domova do práce. Aleně (61) Konto Bariéry přispěje přes dvanáct tisíc korun na nové baterie do elektrického vozíku.

Terezka (19) z Karviné dostane od Konta Bariéry příspěvek dvacet pět tisíc korun na pořízení invalidního vozíku s elektrickým pohonem. Terezka začala vinou očkování ve čtvrtém měsíci života trpět křečovými záchvaty. Dnes je závislá na mechanickém vozíku, s kterým ji pomáhá její maminka. Elektrický pohon Terezce umožní dostat se pravidelně do přírody a k lékařům.

Příspěvek dvacet pět tisíc na elektrický vozík dostane i Jakub (27) z Ostravska, který trpí DMO, Petr (30) z Prahy, který ochrnul v 17 letech po prodělané mozkové příhodě, a Patrik (24), který při autonehodě utrpěl úraz s poškozením krční páteře a míchy.

Rozdělovaly se také prostředky z Fondu AVAST. Schváleno bylo pět žádostí o příspěvek na osobní asistenci. Celkem Rada rozdělila 100 tisíc korun. Jedná se o organizace, které poskytují registrované sociální služby osobní asistence dle zákona č. 108/2006 Sb.

Rada schválila dvě žádosti zařazené do Fondu GLOBUS. Velkoprostorový automobil získala občanská společnost Pestrá společnost a Armáda spásy v České republice. Z Fondu Stipendium Bariéry bylo rozděleno 40 tisíc korun mezi dvě žádosti.

Sandra Štefaniková

 

Klíčová slova: