Dvojí užitek z darování plazmy

Kdo se v novém odběrovém centru Plasma place Zlatý Anděl v Praze vzdá finanční náhrady, automaticky věnuje finanční příspěvek Nadačnímu fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením. 

„Prostřednictvím projektu Srdcerváči se snažíme veřejnosti ukázat, že zdravotně postižení chtějí a mohou pracovat a mnohdy jim jen stačí dát šanci a pootevřít pomyslné dveře. Veškeré finanční příspěvky od dárců Plasma place poputují na rozvoj pracovních míst a podnikání lidí s postižením. Velmi si proto spolupráce s Plasma Place vážíme a všem dárcům děkujeme," říká Hana Potměšilová, ředitelka NFOZP.

 

„Darovat dvakrát“ - tedy darovat krevní plazmu a poté finanční náhradu ve prospěch projektu Srdcerváči se rozhodla i řada známých sportovců, mimo jiné hokejisté HC Sparta Praha Jan Piskáček a Jaroslav Hlinka. Podporu projektu vyjádřil také mistr světa v rychlostní kanoistice a dvojnásobný olympijský medailista Josef Dostál. 

„Krevní plazma může pomoci zachránit život druhým nebo vyléčit zákeřnou nemoc. Beru to tak, že každým odběrem dáváte někomu naději na život, a že jednou budu potřebovat pomoc třeba i já," řekla další známá dárkyně, moderátorka a Česká Miss Earth 2013 Monika Leová.

Posláním plazmaferetických center je přispívat k záchraně lidských životů pomocí bezpečného a efektivního odběru lidské krevní plazmy určené k dalšímu zpracování a výrobě léčiv. Jde například o albumin používaný při léčbě těžkých popálenin, ztrátách krve a chemoterapiích, dále pak imunoglobuliny, užívané zejména při ztrátě imunity nebo onemocnění rakovinou, a jednotlivé faktory srážlivosti používané pro léčbu hemofilie.

Darovat plazmu v České republice může každá zdravá osoba ve věku 18 – 65 let, s váhou nad 50 kg, a to jednou za 14 dní. Zdravotní způsobilost dárce plazmy posuzuje lékař přímo v odběrovém centru, a to na základě rozboru zdravotní minulosti dárce a základního fyzikálního a laboratorního vyšetření.

„Všichni dárci prochází pravidelnou zdravotní kontrolou, což považuji také za jeden z podstatných benefitů. Dárci tedy mají kromě dobrého pocitu ze svého skutku i velmi dobrý přehled o svém aktuálním zdravotním stavu, což je jistě nezanedbatelná přidaná hodnota. Bezpečnost je pro nás na prvním místě,“ doplnila Michaela Kubová, ředitelka společnosti Plasma place.

Hana Potměšilová

 

Klíčová slova: