Café Na půl cesty slaví

V pondělí 15. května v parku Na Pankráci v Praze proběhne vernisáž výstavy, která připomene úplné začátky kavárny, a následovat bude konference pro odbornou veřejnost.

Tréninková kavárna Café Na půl cesty, kterou provozuje nezisková organizace Green Doors z.ú., slaví letos 20 let od svého založení!

Na účastníky čeká bohatý program v podobě workshopů a panelových diskusí s odborníky, současnými i bývalými zaměstnanci kavárny, a také s lidmi, kteří mají zkušenost s duševním onemocněním.

Registrace na konferenci potrvají do 24.4.2017 na emailu: greendoors@greendoors.cz, kapacita je omezená, účast zdarma.

Poprvé kavárna otevřela své dveře 15.5.1997 a za 20 let existence jimi prošlo několik set klientů, pár desítek pracovníků, stovky kapel a desítky tisíc zákazníků. Ze střípků zážitků a zkušeností této první tréninkové kavárny bude poskládán program narozeninové akce, který by měl vystihovat a reflektovat dosavadní fungování tohoto unikátního projektu.

 

Program

Oslavy odstartuje ve 13 hodin vernisáž výstavy 20 let Café Na půl cesty, která bude umístěna v parku před kavárnou. Oficiální program konference bude slavnostně zahájen ve 14 hodin.

Následovat budou od 14:30 dva paralelní programy. Prvním je workshop na téma: Péče o duševní zdraví odborníků, který povedou Michal Kašpar, spoluzakladatel divadla LSD a peer lektor, a Jana Pluhaříková Pomajzlová, ergoterapeutka a trenérka programu CARe.

Jako druhý program je připravena panelová diskuse na téma: Co jsme se naučili na cestě? O svých zkušenostech s prací v kavárně, úspěších a neúspěších se s účastníky podělí bývalé vedoucí kavárny, Petra Pípalová, Petra Skavská a Martina Francuchová.

Po těchto dvou programech bude následovat od 16:15 panelová diskuse na téma Zastávka na půl cesty. Povedou ji lidé, kteří mají zkušenost s duševním onemocněním a budou povídat mimo jiné o své cestě rehabilitací, ať už v Café Na půl cesty, nebo v jiných sociálních službách.

V 17:30 následuje interaktivní diskuse s názvem Společná cesta? vedená pracovníky krizového oddělení Denního psychoterapeutického sanatoria Ondřejov. Diskuse je zaměřena na otázku spolupráce zdravotnických zařízení a sociálních služeb.

V 19:00 celou konferenci zakončí poslední panelová diskuse s názvem Punk, duševní zdraví a recovery. Tato diskuse odkazuje na to, že tréninková kavárna Café Na půl cesty není jen místem, kde probíhá pracovní a sociální rehabilitace, ale že její důležitou součástí je také kultura. Jak se propojuje alternativní kultura se svými hodnotami a přístupy ke společnosti s problematikou duševního zdraví? Odpovědi nejen na tyto otázky se dozvíte právě zde.

Nad akcí převzal záštitu Ing. Petra Štěpánka, CSc., starosty MČ Praha 4.

 

Program akce ke stažení zde:

http://www.greendoors.cz/wp-content/uploads/2017/04/20let_na_ceste_k_uzdrave_-konference_final.pdf

Pro více informací: www.greendoors.cz, http://www.carodejnice-pankrac.cz/slavime-20-let

Ivona Inostroza

Klíčová slova: