Pekárna Na Plechu v plusu díky Impact First
Vítězem jarního běhu akceleračního programu Impact First se stala Pekárna Na Plechu, sociální podnik zaměstnávající pekaře a cukráře s mentálním postižením nebo duševním onemocněním, z východočeských Kvasin. Vyhlášení nejlepšího projektu akceleračního programu Impact First proběhlo ve čtvrtek 22. června v pražském Impact Hubu.
Díky vítězství v akceleračním programu Impact First získává Pekárna Na Plechu finanční odměnu ve výši 50 000 Kč od České spořitelny, další podporu mentora týmu a členství v síti Impact Hub. V pekárně je, v režimu chráněných pracovních míst, zaměstnáno 6 pekařů a cukrářů, kterým každodenní výroba sladkých a slaných dobrot přináší radost a životní naplnění.
„Díky účasti v akcelerátoru jsme mnohem sebevědomější a víme, že náš byznys stojí na stabilních základech,” říká Iva Laštovicová, spoluzakladatelka sociálního podniku Pferda, pod který patří Pekárna na Plechu.
„Upřímně jsme nečekaly, že vyhrajeme, a o to víc si výhry vážíme. Peníze chceme využít především na rozvoj marketingu a poradenství v rámci organizace práce. Impact First má obrovskou zásluhu na tom, že jsme dokázali smazat naši půlmilionovou ztrátu z loňského roku a už teď víme, že v Pekárně jsme ziskoví. V programu jsem se naučili cenotvorbě, zlepšili jsem se v organizaci práce, ve strategickém myšlení, “ doplňuje Iva Laštovicová.
V závěrečném večeru bojovalo o přízeň poroty celkem 9 projektů a porotce tak čekalo velmi těžké rozhodování o tom nejlepším z nich. Hlavním kritériem při jejím rozhodování byl posun projektu za dobu konání akcelerátoru, dále pak kvalita týmu a společenský dopad.
„Takřka jednomyslně jsme se shodli na třech nejlepších projektech, ale pravidla nám umožňují dát finanční odměnu pouze jednomu. Rozhodli jsme se tedy pro tým z Pekárny Na Plechu, který předvedl za dobu čtyř měsíců obrovský posun, a to nejen v rámci vlastní Pekárny, ale také celé organizace Pferda. Pro nás všechny to byl viditelný a hmatatelný pokrok, který tým udělal pod vedením svého mentora. Během akcelerátoru se proměnily v podnikatelky, které drží otěže svého podnikání pevně v rukou. Dokázaly nám, že díky velkému úsilí všech dokáží zacelit „černou díru financí“ a přivést svou pekárnu do dlouhodobě udržitelné stability,“ říká Ondřej Zapletal, ředitel Nadace České spořitelny a Nadace Depositum Bonum.
Jana Olejníková