11. výstup na horu Říp

Tradiční akce konaná při příležitosti Světového dne Parkinsonovy nemoci, který připadá na 11. dubna, letos proběhne v neděli 8. dubna.

EPDA (Evropská asociace pro PN) vyhlásila kampaň UNITE for PARKINSON´S, v rámci které se uskuteční podobné akce po celém světě a která má za cíl přivést pozornost k projevům a příznakům nemoci, edukovat tak veřejnost, a
zároveň upozornit na fakt, že 200 let od popsání této nemoci neznáme příčinu jejího vzniku.

Ve veřejnosti existuje hlad po informacích o této nemoci, většinou si ji pletou s Alzheimerovou nemocí. (Pacient s AN je fyzicky v pořádku, mozek však trpí postupující demencí a po několika letech umírá. Pacient s PN vlivem nedostatku dopaminu v mozku ztrácí pohybové dovednost, zhoršuje se koordinace funkcí vnitřních orgánů, což se navenek projevuje zpomalenost až ztuhnutm, za „plného vědomí“.)

Nemocí ovlivněná koordinace pohybů velmi připomíná stav opilost, zpomalenost v reakcích bývá pokládána za demenci. Pacient se o svou nemoc nijak „nezasloužili“ , většinou jsou to lidé, kteří byli velmi úspěšní ve svých profesích.

Společnost Parkinson, z. s. – sdružuje pacienty s Parkinsonovou nemocí a jejich blízké, a to už od roku 1994. Má 600 členů v 19 klubech po celé republice. Vydává vlastní časopis, organizuje skupinová cvičení v klubech a pořádá rekondiční pobyty. Provozuje poradenské centrum a realizuje další projekty jako Rehabilitace jako součást léčby PN, nebo značka Parkinson standard.

11. výstup na horu Říp – tradiční akce konaná při příležitost Světového dne Parkinsonovy nemoci, který připadá na 11. dubna,. letos proběhne v neděli 8. dubna od 10.00 hod. a sejdeme se v Hostnci Pod Řípem v Krabčicích.

Akce se účastní 100 – 150 lidí a srdečně zveme i vás i s rodinnými příslušníky.

 

Zdislava Freund

Klíčová slova: