Psychoterapie patří do sociálních služeb!

Členové Pracovní skupiny pro psychoterapii v sociálních službách v rámci Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky vydali Výzvu „4P“ k legalizaci psychoterapie v sociálních službách.

Autoři Výzvy „4P“ chtějí podpořit udržení pojmu psychoterapie v novele zákona o sociálních službách a další rozvoj psychoterapie v sociálních službách, a to z důvodu Potřebnosti, Patřičnosti, Psychosociální multidisciplinarity a Připravenosti (podrobně se dočtete ve zmiňované výzvě).

V rámci systému sociálních služeb se psychoterapie dlouhodobě vykonává, nicméně v současném zákoně o sociálních službách č. 108/2006 Sb. se pojem „psychoterapie“ nevyskytuje, vyjma požadavku psychoterapeutického vzdělání u rodinného poradce (& 116), a tudíž se v praxi „maskuje“ pod různými pojmy.

Poslední a zatím neschválená novela zákona o sociálních službách už ale psychoterapii zahrnovala – v § 116a je uvedeno, že v sociálních službách vykonávají odbornou činnost a přímo poskytují sociální služby psychoterapeuti, kteří jsou odborně způsobilí, pokud absolvují komplexní psychoterapeutický výcvik certifikovaný profesní asociací psychoterapeutů v ČR a mají vysokoškolské vzdělání v oblasti humanitního studia nebo všeobecného lékařství.

Již nyní víme, že se k Výzvě „4P“ připojí i další významné organizace. „Souhlasíme se skutečností, že sociální služby jsou plně připravené nabízet kvalitní psychoterapii skrze kvalifikované psychoterapeuty, kteří absolvovali certifikované psychoterapeutické výcviky,“ říká Mgr. et Mgr. Helena Rampachová, předsedkyně rady A.N.O. – Asociace nestátních organizací, organizace, která se přihlásila k Výzvě „4P“ první červnový den letošního roku.  

Psychoterapie je cílené používání psychoterapeutických prostředků kvalifikovaným odborníkem (psychoterapeutem) v souladu s vědeckými poznatky. Psychoterapie směřuje k dosažení, obnovení, rozvoji či udržení kvality života klientů tak, aby mohli žít spokojený život v oblastech osobních, pracovních, zdravotních a sociálních. Cílem psychoterapie je dosažení rozvoje osobnosti a odstranění nebo zmírnění psychického utrpení člověka.

Veronika Hotová

Soubor: 
Klíčová slova: