Pošli to dál

Dílny tvořivosti vysílají zprávu o životě lidí po poškození a poranění mozku, během projektu proběhne šest workshopů.

Pro letošní rok organizace připravila několik akcí, které mají přiblížit život lidí, kteří mají za sebou traumatickou a života ohrožující událost, a přesto se rozhodli poprat se s osudem a těžkými následky a postavit se čelem novým životním výzvám.

„V rámci projektu Pošli to dál připravujeme a ke spolupráci zveme studenty odborných škol, děti i širokou veřejnost, aby přišli pobýt k nám do sociálně terapeutické dílny, seznámili se s životními příběhy našich klientů a společně něco pěkného vytvořili.“, říká Jitka Častulíková, ředitelka organizace.

V průběhu projektu proběhne celkem šest workshopů, v rámci kterých budou spolupracovat lidé bez a s postižením. Projekt pomáhá lidem po poškození a poranění mozku při začleňování do společnosti, vytváří příležitost k vzájemnému setkání a poznání v bezpečném prostředí zkušené organizace, která už 15 let pomáhá lidem po poškození pomzku hledat cestu zpět do aktivního život.

Mezi nejčastější následky poškození mozku patří problémy s pohybem a chůzí, bolesti hlavy a epilepsie, problémy s řečí a výslovností, poruchy paměti, pozornosti, schopnosti zpracovávat informace, zvýšená unáva, úzkost, deprese, apatie, obtíže při čtení a psaní, podrážděnost.

„Dotazníkové šetření mapující aktuální potřeby těchto lidí nám pomůže připravit informační materiály a podklady pro novou podobu webových stránek www.navraty.info, které se věnují problematice lidí po poškození mozku. Jsou určeny nejen odborníkům, ale především široké veřejnosti, studentům i rodinným příslušníkům těchto lidí, kterých se bezpochyby téma také týká. Především nám však pomůže nastavit další směřování naší činnosti, úpravit či rozšířit námi poskytované služby a podporu.“, dodává k projektu ředitelka organizace.

Projekt Pošli to dál je realizován za podpory Nadace ČEZ a Ministerstva zdravotnictví ČR.

Jitka Častulíková

Klíčová slova: