Jak zpřístupnit cestovní ruch

Po třech letech skončil mezinárodní projekt ELEVATOR, který se zabýval vzděláváním dospělých v oblasti přístupnosti služeb cestovního ruchu pro osoby se specifickými potřebami. Jeho výstupy mohou využít poskytovatelé služeb cestovního ruchu i tvůrci politik v oblasti cestovního ruchu. 

Cílem projektu bylo přispět k pozvednutí kvality a přístupnosti lidských zdrojů a služeb v cestovním ruchu výměnou osvědčených postupů ve vzdělávání dospělých v přístupném cestovním ruchu, analýzou příkladů dobré praxe a vytvořením podpůrných nástrojů ke zvýšení povědomí různých cílových skupin o důležitosti a prospěšnosti přístupnosti služeb cestovního ruchu.J

Přiložená zpráva informuje o projektu a jeho výstupech, kterými jsou:

  • Průvodce přístupným cestovním ruchem pro návštěvníky, poskytovatele služeb cestovního ruchu a tvůrce politik v oblasti cestovního ruchu. Průvodce odpovídá na 3 klíčové otázky: Co je to přístupný cestovní ruch?, Jak mohou jednotlivé skupiny přispět k jeho rozvoji? Co jim přístupnost přinese?
     
  • Inkluzivní průvodcovské služby – jedná se o studijní materiál pro průvodce cestovního ruchu zaměřený na zohledňování osob se specifickými potřebami v práci průvodce 
     
  • Zpráva o vzdělávání v přístupném cestovním ruchu – souhrn poznatků z analýzy nabídky a poptávky po vzdělávání dospělých v problematice přístupného cestovního ruchu v EU a tipy pro zájemce o vzdělávání v této oblasti (jaké kompetence rozvíjet, jakou formou apod.). 

Projekt ELEVATOR byl spolufinancován z programu EU Erasmus+.

Klíčová slova: