Festival nových technologií Future Port

ČT 1
-
Světlana WITOWSKÁ, moderátorka
Dotek let příštích slibuje dvoudenní festival technologií Future Port Prague. Dnes začal v areálu holešovické tržnice v Praze. Ukazuje budoucnost zábavy, bydlení, zdravotnictví, obrany anebo dopravy.

Martin TYBUREC, redaktor
Umělá inteligence a strojové rozpoznání obrazu. Vynálezy, které mohou kompenzovat problémy se zrakem. Paní Hana je prakticky nevidomá. Malé zařízení na brýlích za ni čte a poznává tváře.

Hana PETROVÁ
Já si vás takto jednoduše vyfotím a dozvím se, kdo stojí přede mnou. A ve chvíli, kdy kamera zahlédne obličej známý, tak slyším jeho jméno.

Martin TYBUREC, redaktor
Nebo jiné brýle, ty, které umožnily rozhovor ve virtuálním světě přes celou planetu. Ze San Franciska tak i s diváky v Praze mluvil zakladatel virtuálního světa, hry Second Life. Nová generace monopostu pro závody Formule E. Obdoby Formule 1 poháněné elektřinou. Maximální rychlost 280 kilometrů v hodině, zrychlení z nuly na sto za 2,8 sekundy, a to všechno na baterii, která tímto náročným stylem jízdy ujede až 100 kilometrů. Uvnitř závodního speciálu jsou technologie, které se zřejmě brzy objeví i na obyčejných silnicích. Takhle zase vypadá možná budoucnost vojenského konfliktu. Bezpečnostní dron právě pomocí sítě likviduje jiný dron, který může ovládat atentátník.

Martin SASKA, Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze
Ta helikoptéra je vlastně zcela autonomně schopná tu helikoptéru nepřátelskou najít, lokalizovat, sestřelit.

Martin TYBUREC, redaktor
Důkaz, že se nás technologie budoucnosti mohou dotknout víc, než je příjemné.  Martin Tyburec, Česká televize.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka
Expert na kybernetickou bezpečnost Roman Jampolskij během Future Portu upozornil na rizika umělé inteligence. Přehled jeho varování i další vize budoucnosti, o kterých se v Praze mluvilo, nabízí web ČT24.

Klíčová slova: