Pro lidi s mentálním postižením připravili “volební taháky”

Většina lidí s mentálním postižením není nijak omezena na právu volit své zástupce do orgánů veřejné správy. Někteří z nich se proto chystají také k letošním volbám do zastupitelstev obcí a do Senátu. Právě pro ně připravila Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením (SPMP ČR) materiál, který je provede celým procesem volby.

Praktická podpora u voleb je znakem vstřícné společnosti 

Běžný občan bere možnost volit jako samozřejmost, ale jsou lidé, kteří k uplatnění práva volit potřebují podpořit.

„Setkáváme se s lidmi s mentálním postižením, kteří mají zájem o veřejné dění a vítají jakoukoli podporu a možnost, jak se zapojit. Moci dát svůj hlas ve volbách jako ostatní dospělí lidé je pro ně jedním z důležitých momentů potvrzujících, že je společnost bere jako plnohodnotné občany,“ uvádí Camille Latimier, ředitelka SPMP ČR.

SPMP ČR připravila ve spolupráci s Ministerstvem vnitra dva informační letáky

Právě pro lidi s mentálním postižením, kteří se chystají volit, připravila SPMP ČR dva letáky, které je provedou volbami do místních zastupitelstev i do Senátu. Jsou psány jednoduchým a přístupným jazykem a krok po kroku vysvětlují praktický mechanismus volby, ale také například systém vyplňování hlasovacích lístků při volbě do obecního zastupitelstva.

Letáky budou distribuovány v elektronické podobě organizacím, které se věnují lidem s mentálním postižením. Jsou k dispozici také ke stažení na webových stránkách spmpcr.cz na adrese https://www.spmpcr.cz/informacni-letaky-k-volbam/

Jsme rádi, že Ministerstvo vnitra vyšlo v tomto ohledu lidem s postižením vstříc a věříme, že nejen jim tyto letáky při letošní volbě pomohou,” uvádí Camille Latimier.

Příloha

Informační letáky "Jak se hlasuje do obcí a měst" a "Jak se hlasuje do Senátu".

Klíčová slova: