Festival Jeden svět 2019

V Praze se uskuteční ve dnech 6. - 17. března a bude opět přístupný i pro diváky s postižením. Poté pokračuje jako obvykle do regionů; jeho filmy promítne na jaře hned 36 českých a moravských měst!

Festival patří k největším dokumentárním festivalům s lidskoprávní tématikou na světě, neopomíjí tudíž ani práva lidí s postižením. Mezi jedno z nich patří též právo na přístup ke kultuře, a i proto už třetím rokem usilujeme o to, aby byly naše filmové projekce a další doprovodné akce přístupné co nejširšímu spektru diváků.

V roce 2019 navážeme na úspěšnou praxi dokumentů s audiokomentářem pro nevidomé a se speciálními titulky pro Neslyšící.

Podruhé nabídneme i relaxované projekce určené především divákům s mentálním postižením, autismem či epilepsií.

Dlouhodobě mapujeme i bezbariérovost pro diváky na vozíku či s jiným omezením pohybu, na něž se snažíme myslet v rámci co možná nejširšího zpřístupňování prostor během festivalu. Na snadnou přístupnost, tentokrát tu informační, dbáme i s ohledem na festivalový web, který bude spuštěn v lednu příštího roku.

Hlavním tématem Jednoho světa 2019 bude „bezpečná blízkost“, která se dotýká aktuálních otázek společenské polarizace a klade si za cíl prozkoumat různé podoby osobní i skupinové identity v současném světě. Identita lidí s postižením se v programu festivalu pochopitelně objeví také. 

Jitka Rudolfová

 

Klíčová slova: