Studium na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK

Přihlášky na obor Aplikovaná tělesná výchova osob se specifickými potřebami lze podávat do 28. února 2019.

Obor Aplikovaná tělesná výchova osob se specifickými potřebami vychovává vysokoškolsky vzdělané odborníky pro oblast tělovýchovy jedinců se zdravotním postižením, onemocněním či znevýhodněním (zkráceně tzv."aplikované pohybové aktivity" / "adapted physical activity" neboli APA). 
 
Pro školní rok 2019/20 bude otevíráno bakalářské a navazující magisterské studium v prezenční i kombinované formě. Studiem oboru Aplikovaná tělesná výchova a sport osob se specifickými potřebami získávají jeho absolventi vysokoškolskou kvalifikaci a kompetence v oblasti tělesné výchovy, sportu a dalších aplikovaných pohybových aktivit provozovaných v tělovýchovných a speciálně výchovných zařízeních, centrech volného času, sportovních svazech a federacích i občanských sdruženích specializujících se na práci s osobami se specifickými potřebami.
 
Absolvent magisterského studia se stává se odborníkem, trenérem a metodikem s kvalifikací pro oblast aplikovaných pohybových aktivit. Absolventům je umožněno pokračovat v postgraduálním studiu. Do navazujícího magisterského oboru se nově mohou hlásit i absolventi bakalářských oborů: Aplikovaná tělesná výchova a sport osob se specifickými potřebami, Aplikované pohybové aktivity, Fyzioterapie, Ortotik-protetik, Ergoterapie a Zoorehabilitace. 
 
Studium je vhodné i pro osoby se specifickými potřebami. Přijímací zkoušky a průběh studia budou upraveny podle charakteru specifických potřeb uchazečů. Uchazeči se specifickými potřebami mají nárok na modifikaci přijímacího řízení i studijních požadavků a při studiu mohou čerpat finance na různé typy podpůrných opatření (asistence, technická podpora aj.). Více informací poskytne Mgr. Eva Prokešová, Ph.D.: https://www.ftvs.cuni.cz/FTVS-47.html
 
Další možnosti při studiu:
 
* možnost získání trenérských licencí a instruktorských osvědčení (např. možnost získání certifikátu v oblasti sportovní masáže, lyžování aj.)
* ubytování a stravování přímo v budově fakulty
* zvýhodněné ceny sportovišť v areálu FTVS (posilovna, kurty aj.) i rekreačních středisek
* možnosti stáží a studia na partnerských zahraničních univerzitách s podporou programu Erasmus
* zvýhodněné ceny vybraných kurzů celoživotního vzdělávání
 
Zájemcům o více informací doporučujeme oficiální stránky fakulty (www.ftvs.cuni.cz) vč. kontaktů na studijní oddělení, ale také neoficiální materiály k oboru: facebook (stránka APA FTVS), blog http://apaftvs.blog.cz/  i studentská videa na youtube (je třeba zadat "APA FTVS").
 
 
Jitka Vařeková
Klíčová slova: