Ceny Mosty 2018

Ocenění Národní rady osob se zdravotním postižením ČR získali Pardubický kraj, Divadelní soubor Slunovrat, Hana Nejedlá a Akciová společnost Národná diaľničná spoločnosť.

Ve čtvrtek 28. 3. 2019 se v hotelu Atom v Třebíči uskutečnilo Slavnostní předávání Cen MOSTY za rok 2018.

Ceny MOSTY uděluje Národní rada osob se zdravotním postižením ČR v zájmu podpory aktivit přispívajících významným způsobem ke zlepšení postavení osob se zdravotním postižením za mimořádnou aktivitu nebo čin ve prospěch občanů se zdravotním postižením.

Pod patronací Livie Klausové a Moniky Babišové, záštitou hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka a za účasti významných hostů, paní ministryně financí Aleny Schillerové, předsedkyně Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny paní Radky Maxové, předsedy senátorského klubu ODS pana Miloše Vystrčila, I. náměstka hejtmana kraje Vysočina pana Pavla Fraňka, starosty hostitelského města Třebíč pana Pavla Pacala a mnoha dalších hostů, byli vyhlášeni vítězové již 16. ročníku Cen MOSTY.

Z více než pěti desítek návrhů na udělení cen MOSTY vybrala 21. ledna nominační komise, složená z členů předsednictva NRZP ČR, finalisty čtyř kategorií letošních cen MOSTY. Hodnotící výbor pak ve druhém kole rozhodl o vítězích jednotlivých kategorií.

V první kategorii ,,Instituce veřejné správy”, zvítězil Pardubický kraj, za pomoc rodinám s dětmi a dospělým osobám s autismem na území kraje. Pardubický kraj, na základě definice potřeb lidí s autismem usiluje o navýšení kapacity služeb, zabývá se nedostatkem klinických psychologů, asistentů pedagoga a dalšími oblastmi.

Ve druhé kategorii „Nestátní subjekt“, zvítězil Divadelní soubor Slunovrat, za podporu rozvoje dětí a mladých lidí se zdravotním postižením. Soubor působí při Speciální škole v Hradci Králové, kde začínal vystupovat ve školní tělocvičně. Dnes má za sebou deset let vystupování i na jevišti hradecké Filharmonie a svými představeními pro veřejnost pomáhá sbližovat běžný svět a svět lidí s handicapem.

Ve třetí kategorii převzala ocenění pro “Osobnost hnutí se zdravotním postižením”, paní Hana Nejedlá, za založení spolku Míša & Míša. Tento spolek Hana Nejedlá založila, i díky vlastní zkušenosti s péčí o dceru se zdravotním postižením, v roce 2012 a jeho cílem je propojovat handicapované s lidmi bez handicapu. Spolek vytváří chráněná pracoviště pro osoby se zdravotním postižením, pořádá společenské akce nebo dokonce svatební veletrh, v jehož rámci bývá oddán pár, který tvoří osoby se zdravotním postižením.

Zvláštní cenu za vítězství ve čtvrté kategorii pak získala Akciová společnost Národná diaľničná spoločnosť za osazení toalet pro osoby se zdravotním postižením na čerpacích stanicích na slovenských dálnicích eurozámky. Společnost v roce 2018 navázala spolupráci s občanským sdružením Bez bariér – Národná platforma proti bariéram a oslovila tři největší provozovatele čerpacích stanic na Slovensku. Výsledkem spolupráce je osazování všech toalet pro osoby se zdravotním postižením na jejich čerpacích stanicích na slovenských dálnicích eurozámky.

Slavnostním předáváním Cen MOSTY provázel již tradičně moderátor Aleš Cibulka.

O hudební doprovod se postaral zpěvák Bohuš Matuš.

Nominaci letos získali:

 

I. kategorie – instituce veřejné správy

 

  • Město Třebíč za vybudování chráněného bydlení pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením
  • Obchodní akademie, Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava za její přínos v oblasti vzdělávání osob s poruchou autistického spektra
  • Pardubický kraj za pomoc rodinám s dětmi a dospělým osobám s autismem na území celého kraje
  • Statutární město Opava za podporu projektu Opava bez bariér
  • Univerzita Pardubice za specializované pracoviště Centrum ALMA

 

II. kategorie – nestátní subjekt

 

  • AGAPO, o.p.s., za její tranzitní program a podporované zaměstnávání
  • Divadelní soubor Slunovrat za podporu rozvoje dětí a mladých lidí se zdravotním postižením
  • STAVBA ROKU střední Čechy za vytvoření kategorie „Bezbariérové stavby roku“ a aktivní propagaci tématu bezbariérového přístupu budov a veřejného prostoru
  • Vltavotýnská struna, z. s.,  za pořádání benefičního festivalu Vltavotýnská struna
  • Wheelchair Basketball Studánka Pardubice, z. s., za vytvoření basketbalového týmu a zapojení lidí na vozíku do života sportem

 

III. kategorie – osobnost hnutí osob se zdravotním postižením

 

  • Miroslav Čiháček za dlouholetou práci ve prospěch osob na vozíku
  • Jiří Herynek za vybudování sociálního podniku Ergotep Proseč u Skutče a podporu lidí se zdravotním postižením
  • MUDr. Otakar Malý za dlouholetou práci ve prospěch osob s kardiovaskulárním onemocněním
  • Hana Nejedlá za založení spolku Míša & Míša
  • Věra Fina za podporu onkologických pacientů u lékařské posudkové služby

 

IV. kategorie – zvláštní cena

 

  • Zdeněk Mandrholec za dlouholetou činnost v oblasti bezbariérového užívání staveb
  • Ladislava Morkesová za vedení Country klubu Srdíčko
  • Národná diaľničná spoločnosť, a. s., za osazení všech toalet pro osoby se zdravotním postižením na čerpacích stanicích na slovenských dálnicích eurozámky
  • doc. Ing. Eva Sikorová, CSc., a Ing. Bc. Zdenka Lima, Ph.D., za projekt "Zvýšení kvality vzdělávání na Moravské vysoké škole Olomouc s ohledem na potřeby trhu práce, digitalizaci a internacionalizaci"
  • Eva Vosáhlová za dlouholetou práci ve prospěch osob se zdravotním postižením
Klíčová slova: