ProCit pomáhá nejen s aktivitami dětí s autismem, ale i rodičům se syndromem vyhoření

Vysilující a permanentní péče, dennodenně se opakující neměnné rituály, ztráta jakéhokoli času pro sebe jsou typické pro rodiny vychovávající děti s poruchou autistického spektra.

Irena Vítovcová ve svém sdružení ProCit využívá pro motivaci a změnu rytmu rodiny metody tradičního koučinku. Úspěšné jsou nejen pro zvýšení výkonnosti zaměstnance, úspěch sklízí i v rodinách se syndromem vyhoření.  

" Sama jsem byla typickým příkladem. Byla jsem prototyp vyhořelé maminky autistického dítěte. Na sobě jsem pak všechno testovala a viděla, že to má smysl. Jsem na stejné lodi jako maminky, které k nám do ProCitu docházejí, a mohu ukázat, že to opravdu jde. Chce to trpělivost a opravdu chtít změnu. Osobně jsem zhubla 20 kilo a mám nyní díky tomu o mnoho víc energie a síly pro další práci a péči o svoji rodinu," řekla předsedkyně sdružení Irena Vítovcová.  

Při prvotním kontaktu ve sdružení ProCit rodiče řeší, jak se vypořádat s jinakostí svého dítěte a kam nasměrovat svoje další kroky. Postupem času se rodiče obracejí na odborníky i s problémem, kde získat prostor sami pro sebe. Péče o tyto děti je velmi náročná, rodičům ubývá sil, energie a sebedůvěry a přibývají pochybnosti o vlastní ceně. Koučink motivuje či nasměruje.  

Statisticky se pod tíhou péče o dítě s handicapem rozpadne až sedmdesát procent manželství. Nejčastěji zůstává na dítě matka sama, podle Ireny Vítovcové se jako slabý článek...

 

Klíčová slova: