Domov pro seniory Kaplice – špatný sluch nás izoluje od ostatních

 
Vyšebrodský zpravodaj

Průzkumy ukazují, že oslabení sluchu bývá pro lidi více omezující než třeba poruchy zraku. Přesto je péče o sluch mnohem méně řešena, než je tomu u zraku. I my musíme tento trend potvrdit.  

Paní Marie Hintnausová z firmy REJA s pobočkou v Českých Budějovicích se věnuje poradenství a servisu sluchadel. Podělila se s námi o velmi jednoduché rady, například jak zjistit, že je baterie sluchadla vybitá, proč sluchadla často pískají, jak a kde se sluchadla čistí. Moderní sluchadla pouze nezesilují zvuk, ale dokáží zvýraznit řeč a snížit hluk v pozadí. Pokud je porušen sluch u obou uší, používají se dvě sluchadla, pouze jedno nestačí.  

Díky tomuto školení si budeme moci lépe poradit s poruchami sluchu u obyvatel Domova a tak je více zapojit do běžného života, zlepšit jejich kontakt s okolím a jejich blízkými. Nadále se budeme věnovat této problematice a spolupracovat s odborníky v této oblasti.  

Poruchy sluchu jsou u všech věkových kategorií, pokud váš blízký trpí poruchou sluchu, doporučujeme se obrátit na opravdové odborníky, levná naslouchátka pořízená z internetu či zásilkových katalogů sice zesilují zvuk, ale nedokáží uživateli kompenzovat jeho konkrétní sluchovou ztrátu, takže ke zlepšení porozumění opravdu nepomohou.  

Na specializovaném pracovišti vás odborně vyšetří, odlijí odlitek sluchadla tak, aby perfektně seděl, pomohou vybrat konkrétní druh a pomohou s údržbou a servisem. Na pořízení kvalitních sluchadel je také možné čerpat příspěvek od zdravotní pojištovny – cca 7 tisíc Kč jedenkrát za pět let. Od letošního roku se rozšířil nárok na příspěvek pojišťovny na dvě uši - osoby, které trpí sluchovou ztrátou a zároveň tinnitem (šelest v uších), tak dostanou na sluchadla příspěvek 2x7 tisíc, což dobře zvýší dostupnost sluchadel.  

Věřte, že finanční i časová investice se vám několikanásobně vrátí!

Klíčová slova: