Praha 15 je zase o kousek přívětivější k handicapovaným spoluobčanům

 

Hlasatel
V České republice žije více než milion osob s nejrůznějším postižením, které jsou více či méně odkázány na pomoc svého okolí. Jsem přesvědčen, že přes veškeré společenské a ekonomické disproporce současné doby lze pomoci vytvořit všem potřebným lidem takové podmínky, které je nestaví mimo, do role outsiderů. Ke každé vyspělé společnosti by mělo patřit bezbariérové prostředí, které umožňuje osobám s různými typy postižení bezproblémový samostatný pohyb, a tím zvyšovat kvalitu jejich života. Bezbariérové prostředí, tedy jednoduše řečeno "dostupnost", potřebujete k vybudovaným infrastrukturám a veřejným místům, ale také k dopravním prostředkům. Primárně by bezbariérové prostředí mělo sloužit lidem s handicapem, ale nesmíme zapomenout ani na další skupiny obyvatel, jako jsou například senioři, kteří používají ke své chůzi nejrůznější opory v podobě trekingových či francouzských holí nebo čtyřkolových chodítek, matky s kočárky, rodiče s malými dětmi, ale také na lidi s dočasným zdravotním problémem.

- Tramvajová smyčka plně vyhovuje bezbariérovému prostředí

Radnice Prahy 15 má za svoji prioritu občanům s handicapem, ale i seniorům pomáhat a vytvářet prostředí bezbariérové městské části. Ve spolupráci s Odborem dopravy, Poradním sborem seniorů a Výborem pro zdravotnictví je kladen velký důraz na odstraňování existujících architektonických, informačních a technických bariér. Díky iniciativě vedoucího Odboru dopravy Zdeňku Havlovi a jeho týmu se podařila rekonstrukce tramvajové smyčky v Hostivaři, ale i autobusové zastávky a blízkého okolí, která plně vyhovuje bezbariérovému prostředí nejen lidem s pohybovým postižením, ale též nevidomým a slabozrakým. Musíme ale zmínit i další místa, která se stala přívětivější nejen v pohybu na invalidním vozíku. V lokalitě Veronského náměstí je již možné plně využít bezbariérového projektu rampy i k autobusové zastávce směr Skalka. Dříve se k zastávce dalo dostat pouze cestou od zadního vchodu obchodu Albert. Cesta měla a má velice šikmý sklon a v zimních měsících byla sjízdnost na invalidním vozíku velice nebezpečná.

- Dobrá práce se podařila

Za kulturou, posezením, ale i na zastupitelstvo do Klubu Varta už vozíčkář nemusí podnikat dlouhou objízdnou trasu, protože dobrá práce se podařila a byl vybudován bezbariérový sjezd z chodníku u tohoto podniku, který je nyní možné navštívit na vozíku i ze směru Milánská. Za zmínku ještě určitě stojí povedená bezbariérová úprava přechodu v ulici U Břehu a Hostivařské. Je třeba také poděkovat místostarostovi Michalu Frauenterkovi, který má dopravu ve své působnosti, a všem ostatním, kteří se svými nápady a realizací podílejí na zkvalitňování bezbariérového prostředí, které je velmi důležité pro lidi s fyzickým či zrakovým znevýhodněním, protože svoboda a maximální nezávislost patří mezi nejdůležitější hodnoty, které rozhodují o subjektivním a objektivním prožitku lidského štěstí. A proto chceme ve své práci pokračovat. Máme vlastní nápady, ale vnímáme podněty od občanů naší městské části a i díky nim připravujeme další bezbariérové úpravy a projekty, které mají smysl a jednoduše pomáhají.

Klíčová slova: