Účetnictví pro neslyšící ve znakovém jazyce

Ojedinělou službu nabízí neslyšící Lucie Poupětová. Po absolvování rekvalifikačního kurzu začala pracovat jako účetní pro neslyšící klienty. Matka pěti dětí, které se navíc zhoršil zrak, se zaměřuje na pomoc neslyšícím lidem, kteří nerozumí své účetní, úřadům a řeší finanční problémy. Podrobněji se o poskytované službě rozepisuje na portálu Donio, kde je možné ji finančně podpořit a přispět k rozšíření unikátní služby i k pořízení sluchadla pro ni. 

Na portálu Donio o sobě píše:

Žiju na vesnici ve středočeském kraji v Babicích u Řehenic a začala jsem letos po Novém roce 2023 plnit jeden velký sen mé vedoucí a pracovat jako účetní pro neslyšící klienty, abych jim mohla pomoci překládat těžkou češtinu formou znakového jazyka nebo ulehčit český jazyk, aby pochopili, co mají dělat, kam zaplatit a vyřešit finanční problémy, různé případy, atd. Udělala jsem si rekvalifikační kurz účetnictví, který jsem úspěšně ukončila.

Vedoucí je vlastně moje slyšící sestra Lenka Škorpová, je o rok a půl starší než já. Dobře si rozumíme, ona pracuje  přes 13 let v účetnictví, moc si přála, abych se s ní spojila a pracovala jako účetní pro neslyšící klienty, protože si se mnou zažila v minulosti, že jsem měla velké problémy s chápáním a pochopením českého jazyka, číst knihu, nedokázala jsem pochopit, o čem byla, musela jsem neznámá slova přeložit do synonym, nebylo to příjemné, brečela jsem hodně často, chodila jsem pravidelně po škole na doučování o dějepisu a českém jazyce, a proto chceme pomoci, aby neslyšící se netrápili s daňovými otázkami a problémy, zákony, trochu jim život ulehčit.

Pro každého bohužel platí stejné zákony, ale pokud jim člověk nerozumí, pak se nevědomky dostane do dluhové pasti, která může skončit i exekucemi, atd.

(wr)

Klíčová slova: