Které země excelují v poskytování zdravotní péče? Evropa obsazuje přední pozice, ale nejlepší výkony předvádí asijská velmoc

Zdravotní péče: každá země je unikátní. Různé systémy, financování, kombinace veřejných a soukromých služeb tvoří pestrou mozaiku péče.
Otázka nejlepšího zdravotního systému na světě je však nesnadná až složitá. Přesto se na špičce umisťují Japonsko, Island a Norsko. Tématu se dnes věnovala redakce našeho magazínu s odkazem na web worldpopulationreview.com . V této oblasti vás provedeme devíti zeměmi, které disponují nejlepší zdravotní péčí. Zjistíme, proč právě tyto systémy převažují, komu přinášejí větší prospěch a jak dosahují celkové efektivity.  
1. Japonsko  
Japonský model všeobecné zdravotní péče začal fungovat již v roce 1961. V rámci tohoto systému jsou všichni občané a obyvatelé povinni se připojit k zákonnému zdravotnímu pojištění (SHIS), včetně těch, kteří pobývají v zemi déle než tři měsíce. Zaměstnanci mají zajištěnou péči skrze zaměstnanecké zdravotní pojištění, zatímco osoby nezaměstnané či důchodci jsou kryti národním zdravotním pojištěním v daném regionu.  
Ačkoliv zdravotní péče v Japonsku není bezplatná, jeho systém je účinný a efektivní. Země exceluje v péči o těhotné ženy, novorozence a v léčbě onemocnění , jako jsou rakovina prsu, dělohy, cukrovka či zánět slepého střeva. Kvalita této péče...

 

Klíčová slova: