Světový den sluchu 2024: mýty a fakta o neslyšících

1. března 2024 Příležitost reflexe audismu a jeho nabourávání Třetí březen je věnován Světovému dni sluchu, nad kterým má záštitu Světová zdravotnická organizace WHO.
Poprvé byl tento den slaven v roce 2015. Každoročně se po celém světě pořádají osvětové akce, workshopy a další edukativní události. Letošní ročník nese téma s názvem Změna způsobu myšlení: převeďme péči o uši a sluch do reality pro všechny! V tomto článku zjistíte, jaké mylné stereotypy jsou o neslyšících lidech rozšířené v ČR a jak se vyhnout stigmatizaci.  
Ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyeus k tématu roku 2024 uvedl: "Ztráta sluchu se často označuje jako ,neviditelné'postižení nejen proto, že její symptomy nejsou vidět na první pohled, ale i proto, že je dlouhodobě stigmatizovaná a přehlížená zákonodárci.”  
Z těchto důvodů je letošní téma zaměřené na překonávání předsudků prostřednictvím edukace a osvěty ve společnosti.  
Obecná hlavní sdělení WHO jsou následující:  
Celosvětově zůstává více než 80 % potřeb péče o uši a sluch nevyřešeno.  
Neřešená ztráta sluchu představuje celosvětově roční náklady ve výši téměř 1 bilionu amerických dolarů.  
Hluboce zakořeněné nesprávné vnímání a stigmatizující smýšlení ve společnosti jsou klíčovými faktory, které omezují snahy o prevenci a řešení ztráty sluchu.  
Změna myšlení související s péčí o uši a sluch je zásadní pro zlepšení přístupu k péči a snížení nákladů neřešené ztráty sluchu.  
Česká republika: slova, co mohou ublížit  
S jakými mylnými stereotypy a stigmatizujícími označeními se setkáváme v souvislosti s neslyšícími v České republice? Nejspíš jste už někdy zažili, že někdo řekl věty typu: " Jsi hluchej nebo co ?” " Ten je hluchej jako poleno .” " Politici jsou vůči těmto...

 

Klíčová slova: