Sociální služba pro seniory a zdravotně hendikepované v domácím prostředí

 
Hlasatel

Řada lidí se dostane v životě do situace, kdy potřebují pomoc někoho dalšího proto, aby mohli zůstat žít ve svém domově. Někoho podpoří rodina a jeho blízcí, někdo ale potřebuje i pomoc od profesionálů. Od toho je tu sociální služba Osobní asistence, kterou poskytuje například organizace Hewer.  
Službu osobní asistence poskytuje organizace Hewer už více než 26 let, a to ve všední dny i o víkendu, v denních nebo nočních hodinách. Snahou Heweru je, aby si sám klient v co největší míře řídil nejen čas, kdy je služba poskytována, ale zejména její náplň podle toho, co potřebuje. Využívají ji děti s tělesným nebo mentálním postižením, lidé, kteří rehabilitují po úraze nebo jsou dlouhodobě nemocní, a také senioři.  
V Praze určuje objem poskytnutých služeb (počet hodin, které asistenti stráví u svých klientů) po dohodě s jednotlivými městskými částmi Magistrát hlavního města Prahy.  
Ten na konci loňského roku umožnil jejich navýšení. Díky tomu je možné službu osobní asistence zpřístupnit více lidem, kteří ji pro svůj život potřebují. V letošním roce plánuje Hewer poskytnout v Praze více než 220 000 hodin osobní asistence.  
Jedním z klientů Heweru je i paní Blanka.  
Paní Blance je přes sedmdesát let a trápí ji zapomínání, ale nezvládá zcela ani péči o sebe a o svůj byt. Tři dny v týdnu potřebuje někoho, kdo by za ní přišel, pomohl s přípravou jídla, drobným úklidem, nákupem i osobní hygienou. Za paní Blankou chodí pravidelně několik zaškolených osobních asistentek v předem domluvených časech.  
Díky této pomoci může paní Blanka zůstat bydlet ve svém bytě a vídat se s přáteli ze stejného domu i z okolí. Jedním z jejích sousedů je i pan Pavel. Před několika lety ovdověl, brzy poté ho navíc postihla mozková příhoda. V bytě žije sám, levá polovina těla ho neposlouchá a bez pomoci by doma nemohl zůstat. Již pár let za ním každý den na několik hodin dochází jeho osobní asistent, aby mu připravil jídlo, obstaral nákupy a domácnost a pomohl mu s péčí o sebe. Chodí spolu také na procházky a jezdí na výlety. Díky službě osobní asistence může paní Blanka i pan Pavel zůstat bydlet ve svém bytě a jejich blízcí mají jistotu, že je o ně dobře postaráno v předem domluvené době.  
Asistenti Heweru jsou pečlivě vybraní lidé, kteří se musí dále vzdělávat dle podmínek zákona o sociálních službách. Jde o muže i ženy v dobré fyzické kondici a trestně bezúhonné. Hewer je pravidelně kontroluje a sleduje, zda službu poskytují vždy dle domluvy – v domluvený čas a profesionálně. Hewer svým klientům také nabízí službu autodopravy s dopomocí, hodinového manžela, úklid domácnosti a služby pedikérky.
v domácím prostředí, Jakub Václavů, oblastní manažer neziskové organizace Hewer

Více informací a kontakty najdete na www.hewer.cz
 
Klíčová slova: