Podpora domácí péče

 
Českovelenický zpravodaj

Dobrá zpráva přichází z Ministerstva práce a sociálních věcí. Na začátku února ministr představil navýšení příspěvku na péči, které (pokud bude včas dokončen legislativní proces) bude platit od 1. července letošního roku.  
Zvýšené částky příspěvku na péči u dospělých osob budou ve II. stupni závislosti 4 900 Kč, ve III. stupni 14 800 Kč, ve IV. stupni 23 000 Kč měsíčně. Navíc dojde ke zvýšení příspěvku lidem ve IV. stupni, kteří zůstávají doma, tzv. IV. +, a to na 27 000 Kč měsíčně.  
Je to dobrá zpráva pro rodiny, které péči o svého blízkého zvažují ať už vlastními silami, anebo s pomocí pečovatelské služby.  
Ta podporuje své uživatele tak, aby mohli co nejdéle zůstat doma. Dojíždí za nimi a pomáhá s tím, co již sami nezvládnou. Zároveň pomáhá rodinným pečovatelům v tom, aby svou roli dlouhodobě zvládali, aby se mohli občas nechat zastoupit. Pečovatelka konkrétně pomáhá: ?? s péčí o vlastní osobu (podávání jídla a pití,  
oblékání…) ?? při osobní hygieně (výměna inkontinenčních pomůcek, omývání na lůžku, holení…) ?? podpora v pohybu v domácnosti (nácvik  
chůze aj.) ?? aktivizace (společně trávený čas, dohled,  
doprovod na vycházky atp.) ?? pomáhá s přípravou jídla a pití ?? ·provádí nákupy, pravidelný úklid do-mácnosti, praní a žehlení ?? doprovází a dováží k lékaři, na úřady apod.  
Služba je dostupná každý den kromě svátků. Můžete se na nás obrátit i jen s dotazem na vaši situaci a možnosti jejího řešení. Jsme tu pro vás a vaše blízké. Poradenství a veškeré záležitosti před zahájením služby jsou zdarma. Za poskytnutou péči hradí uživatel sazbu 155 korun za hodinu a právě na úhradu této platby mimo jiné slouží již zmíněný příspěvek na péči. S žádostí o něj vám samozřejmě pomůžeme. Kontaktovat nás můžete na telefonu: 774 91 64 04 (sociální pracovnice P. Beránková). E-mailem: velenice@archaborovany.cz Bližší informace také na webu www.archaborovany. cz.  
M. Strapková, Archa, o. p. s.  
Kurz Trénování paměti  
v novém hávu  
"To snad není možný, já to zase zapomněla!" "Jak to jen bylo? Ach jo, já si to prostě  
nepamatuju." Je Vám to povědomé?  
Nezoufejte. Od úterý 5. března po zimní přestávce opět pořádáme kurz trénování paměti pro seniory.  
Deset úterků se budeme setkávat ve Fenixu. Vždy od 15 hodin. Kurz je otevřen seniorům z širokého okolí, rozhodně se nebojte přijít. Novou průvodkyní bude paní Helena Žahourová, certifikovaná trenérka paměti a členka České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging.  
Pojďte si udržet mozek a paměť v kondici. Čekají na vás nejen zábavné úkoly na procvičení paměti, pozornosti, myšlení, slovní zásoby..., ale také se dozvíte, jak si můžete vytvořit rezervní mozkovou kapacitu, vyzkoušíte si tipy a triky, jak můžete mít stále paměť jako slon a jak si zapamatujete úplně cokoliv. To všechno v přátelské atmosféře společných setkání.  
"Co necvičíme, to nám upadá, tak pomozte  
svému mozku zůstat co nejdéle fit."  
Kurz stojí symbolických 20 korun za jedno setkání. Není nutné se předem přihlašovat. Jednoduše přijďte. Bližší informace vám rádi poskytneme na tel. čísle 777 62 72 79.  

Brýle a tužku s sebou! Těšíme se na Vás.
 
Klíčová slova: