V rámci osvětové akce „Pochod pro mozek“ v týdnu od 11. – 17.3. proběhne víc než 90 lokálních a dokonce i dvě akce v zahraničí

V týdnu od 11. března proběhne v celé ČR Národní týden trénování paměti a Týden mozku, během kterého se veřejnost dozvídá prostřednictvím osvětových přednášek o nejnovějších objevech a trendech ve výzkumu mozku a neurovědách. Lektoři trénování paměti pořádají po celé ČR ukázkové lekce trénování paměti a ukazují možnosti cvičení mozku. 

Samotné trénování mozku ale nestačí. Akce „Pochod pro mozek“ se snaží upozornit na to, že  aby mozek dobře fungoval i v pokročilém věku je potřeba přidat pravidelný pohyb. 

Pochod pro mozek (www.pochodpromozek.cz)

Akci původně pouze pro své klienty seniory pořádá organizace Právě teď! o.p.s. už od roku 2016. Již v posledních dvou ročnících byly k aktivní účasti na Pochodu pro mozek zvány i další organizace a jednotlivci z celé ČR a byli motivování k uspořádání lokálních pochodů, vycházek či výletů.

Pořadatelé lokálních pochodů připravili letos pestrou nabídku akcí viz pozvánky. Dvě začínají v předstihu, dvě se konají v zahraničí, jednu organizuje nejmladší česká senátorka. Níže malý výběr zajímavých akcí:

  • Čtvrtek 8.3. od 15 hod. připravuje senior klub Pomoc bližnímu z.s. – společnou mezigenerační vycházku s dětmi MŠ Šafaříkova
  • neděli 10.3. pořádá Pochod pro mozek malá podkrkonošská obec Roprachtice
  • úterý 12.3. se k Pochodu přidají zaměstnanci Magistrátu města Hradec Králové
  • Ve středu 13.3. proběhnou obě zahraniční akce, jedna na Slovensku v Košicích (pořadatel: EZÚS Via Carpatia s r.o.), druhá ve Vilniusu Litvě (pořadatel: Senjorų pasaulis)
  • sobotu 16.3. pořádá v Unhošti Pochod pro mozek nejmladší česká senátorka Adéla Šípová
  • A třeba v Humpolci bude díky dobré koordinaci místních spolků probíhat každý den jedna (a vždy jiná) akce

Vyhledávat jednotlivé pochody podle místa konání lze snadno díky využití české aplikace Mapotic

 

Hlavní akce – Pochod pro mozek v Praze

Pražský pochod proběhne v pátek 15. března, od 14 do 16 hod. v pražské Stromovce. Před budovou Planetária bude připraven program, ve kterém si účastníci kromě výběru z několika různě dlouhých tras pro pochod v parku (které mohou absolvovat sami, či v určený čas s lektory Nordic Walkingové chůze), budou moci dále např. společně zažonglovat s profesionály z cirku Cirqueon, zatančit batchatu, procvičit jemnou motoriku a mnoho dalšího. 

Nad akcí převzala záštitu Alexandra Udženija, náměstkyně primátora hl. m. Prahy, která akci zahájí spolu s patronem pořádající organizace, hercem Danielem Švábem. Spolu s dalšími hosty vyrazí ve 14:15 hod. na 2 km dlouhý okruh. Účast dále přislíbil např. poslanec Lubomír Brož (ANO), radní Praha 4 Lucie Michková(ODS), herečka a moderátorka Jitka Abrahámová (Kocurová).

Akci zahájí a zakončí ukázka švihlé chůze v podání seniorů a seniorek z pořádající organizace o pohodový hudební doprovod odpoledne se postará DJ Růžový Partner.

 

O Právě teď! o.p.s 

Posláním organizace Právě teď! o.p.s. je od jejího založení v r. 2013 snaha o změnu pohledu společnosti na vnímání stárnutí a stáří. 

Pro tzv. aktivní seniory převážně v Praze připravuje moderně pojaté aktivizační programy,  které zahrnují vzdělávání, pohybové, komunitní a společenské aktivity a v zimních měsících on-line programy. Organizace je aktivní také v mezinárodních projektech Erasmus Plus zaměřených na vzdělávání dospělých.

Právě teď! o.p.s je držitelem značky PROVĚŘENÁ veřejně prospěšná organizace.

 

Hana Čepová

 

 

Klíčová slova: