Míša je vážně nemocný, potřebuje stálou péči. Úřady mu přesto snížily příspěvek

Desetiletý Míša trpí svalovou dystrofií spojenou s těžkou formou autismu. Dystrofie je progresivní nemoc, která se časem jen zhoršuje. Přesto vozíčkáři ministerstvo práce a sociálních věcí snížilo příspěvek na péči. Jeho matka, která se o syna nepřetržitě stará, je však odhodlaná se bránit a s úřady bojovat.
Dnes je Míšovi deset let, ale chováním a svými pohyby připomíná spíš dvouleté dítě. Neúplnou rodinu potkal krutý osud. Syn se narodil s vzácným genetickým onemocněním – svalovou dystrofií typu duchenne. Zprvu vypadal jako zdravé děťátko, když mu ale byl rok a půl, přestal reagovat a vláčností tělíčka spíš připomínal, jak jeho matka říká, hadrovou panenku.
'Zatlačila jsem na paní doktorku, aby mu vzala fyziologické testy. Poslala nás na sono jater a testy měl abnormálně vysoké. Dostali jsem se do Motola, tam nám paní doktorka řekla, že jde zřejmě o svalovou dystrofii. Tři týdny poté, ve 22 měsících, nám po genetických testech potvrdili, že jde o svalovou dystrofii duchenn exon 45,' řekla maminka Míši Dominika Šišoláková.
Ztráta svalové hmoty
Nemoc je natolik zákeřná, že tyto děti, většinou chlapci pomalu ztrácejí svaly ...

 

Klíčová slova: