Vytvořil kopii Závišova kříže, teď umělec přemýšlí nad podobou Járy Cimrmana

Jaroslav Svoboda vytvořil model unikátního Závišova kříže pro vyšebrodský klášter, který si budou moci osahat především lidé s postižením zraku. Další výzvou pro něj je návrh podoby a modelu Járy Cimrmana. Lákalo by ho pracovat i na korunovačních klenotech.
Na dopoledním jarním slunci se leskne skoro stejně jako originál. Jednatřicetiletý výtvarník a učitel z Vlašimi Jaroslav Svoboda právě dokončil haptický model Závišova kříže pro klášter ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku. Už chybí jen drobnosti a může se v cisterciáckém klášteře vystavit. Kopii kříže si pak budou moci osahat nejen nevidomí. "Určitě se na něj pak přijedu podívat. Zajímá mě, jak na můj model budou návštěvníci reagovat," těší se samotný autor.
Jak se dostanete k originálům Závišova kříže či Vyšebrodské madony, se kterou jste také pracoval? Podle čeho je modelujete, s pomocí laserového skenování například?
Vůbec ne, jen podle fotek. Ale na pravý kříž, když ho vynesli z trezoru, jsem si mohl dokonce i sáhnout. Samozřejmě s rukavicí.
Kde jsou největší úskalí při vaší práci?
Z fotek příliš nepoznáte, jestli je zlatý povrch například vypouklý či je tam jiná nerovnost. Ten lesk je specifický. A pak drahé kameny také vypadají jinak na světle, ve stínech či na fotce. Ale snažil jsem se udělat dané odstíny zlaté barvy a kamenů přesně podle originálu. Dokonce jsem si na to kupoval...

 

Klíčová slova: