Mozkové čipy: Neuralink Elona Muska není jediný v oboru. V Austrálii mají technologii, která je prý sofistikovanější

Několik australských projektů je na špičce průlomových neurotechnologií a rozhraní člověk-stroj ( BCI ), což vyvolává otázky bezpečnosti a soukromí lidské mysli.
Technologie rozhraní mozek-počítač je základem filmů, jako je Matrix nebo Avatar. Mimo oblast science fiction se však BCI používá i na Zemi, aby pomohlo ochrnutým lidem komunikovat, studovat sny a ovládat roboty.  
Miliardář a podnikatel Elon Musk v lednu za velkého zájmu veřejnosti oznámil, že jeho neurotechnologická společnost Neuralink poprvé implantovala počítačový čip do člověka. V únoru oznámil, že pacient byl schopen ovládat myšlenkami počítačovou myš, píše deník The Guardian  
Cíl společnosti Neuralink je ušlechtilý, a to pomoci lidem, kteří jinak nemohou komunikovat s okolím. Podrobnosti jsou však skoupé. Projekt okamžitě vyvolal poplach ohledně ochrany soukromí mozku, rizika hackerských útoků a dalších věcí, které by se mohly pokazit.  
Doktor Steve Kassem, vedoucí výzkumný pracovník Neuroscience Research Australia, říká, že zprávy o Neuralinku je třeba brát "s rezervou". Není to podle něj první společnost, která...

 

Klíčová slova: