Lanovka v Moravském krasu bude po desetiletích konečně bezbariérová

Po bezmála třiceti letech provozu bude od půlky května známá lanovka vozící turisty v Moravském krasu na Blanensku konečně bezbariérová. Přepravila už přes 1,5 milionu výletníků z celého světa. Zatímco do horní stanice u propasti Macochy lze do kabin pohodlně najet s kočárkem, bicyklem i vozíčkem, na dolní stanici je nutné je vynášet do 25 schodů.
"U vozíčkářů je vynášení a snášení do schodů riskantní. Na výlety vyrážejí na elektrických vozíčcích. Každý z nich váží sto kilogramů. K tomu je nutné připočíst váhu tělesně postiženého. Dostat vozíčkáře do lanovky je práce pro tři chlapy," řekl Právu náčelník dráhy Radek Hejč.
Vyhlížení siláků na odnos
Při stavbě lanovky se na bezbariérovost v roce 1995 nemyslelo. U jízdních kol či kočárků to není problém. Obsluha lanovky vždy turistům s jejich vynesením či snášením pomáhá. Přístup do kabiny je krkolomný; je nutné zdolat schody a u kabiny se v úzkém prostoru otočit.
U vozíčkářů je ale problém. Někdy je na dolní stanici jediný člen obsluhy a pak se čeká na ochotné siláky z řad turistů, kteří pomohou s nakládkou. Tyto problémy již brzy skončí. Ze dvou schodišť do kabiny bude jedno předěláno na pohodlnou rampu a prostor upraven tak, aby na něm mohl ...

 

Klíčová slova: