Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové po třicáté ocení osobnost s handicapem, která pomáhá druhým. Nominace běží do 1. dubna

Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové (VDV) letos udělí výroční 30. Cenu Olgy Havlové. O laureátovi nebo laureátce rozhodne porota. Lidé nebo organizace mohou do 1. dubna 2024 nominovat osobnosti, které navzdory svému handicapu pomáhají jiným. Uděluje se také Cena veřejnosti. Slavnostní vyhlášení se uskuteční 27. května ve Fantově budově Hlavního nádraží v Praze.
Cenu poprvé vyhlásila sama Olga Havlová v roce 1995. Cílem ocenění je upozornit na osoby se zdravotním postižením, které navzdory nepřízni osudu nezištně pomáhají druhým. "Během 30 let jsme se setkali s osudy výjimečných lidí, kteří se stali inspirací k překonávání překážek pro ostatní," říká ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Monika Granja.
Kandidáta nebo kandidátku na Cenu Olgy Havlové může navrhnout jednotlivec nebo organizace prostřednictvím nominačního formuláře, a to do 1. dubna 2024. O tom, kdo ocenění získá, rozhodne sedmičlenná porota pověřená správní radou nadace. Vybraná osobnost převezme bronzovou plastiku Olbrama Zoubka s názvem Povzbuzení.
První laureátkou Ceny Olgy Havlové byla v roce 1995 Jana Hrdá, která vinou úrazu páteře úplně ochrnula. Po roce 1990 spoluzaložila Pražskou organizaci vozíčkařů, organizovala také kurzy osobní asistence pro hnutí nezávislého způsobu života v České republice. Kromě toho se podílela na reformě sociálních služeb...

 

Klíčová slova: