Martínek už netrpí. Peníze, které mu poslali lidé, pomohou i jiným dětem

Z malého Martínka se vzácným genetickým onemocněním je podle rodičů "úplně jiný chlapeček". Dělá pokroky, nemá bolesti a neužívá žádné léky. To vše sedm týdnů po zákroku ve Francii, kde mu do mozku aplikovali lék Upstaza za sto milionů korun. Statisíce lidí mu poslaly přes 151 milionů. Z peněz, které zůstaly, chce rodina pomáhat dalším nemocným dětem.
Podle rodiny Zatloukalových ze Šumperska léčba u Martínka zabírá. "Každým dnem jsou jeho pohyby jistější a koordinovanější. Vymizely stavy, kdy byl před operací ztuhlý v křeči, se sevřenými pěstičkami a brečel bolestí. Přestal zvracet, což bylo dříve na denním pořádku. Pomalu začíná držet hlavičku a ručičkám nedá ani chvíli pokoj. Ochutnává svoje prstíky a zkouší sahat na věci kolem sebe. To nejdůležitější ale je, že už netrpí," popsali rodiče zlepšující se stav dvouletého chlapce.
Informace sdíleli veřejně na platformě Donio, kam lidé přispívali, když Česká průmyslová zdravotní pojišťovna odmítla léčbu uhradit.
Rodina žádala o úhradu zákroku opakovaně, ale marně. Její advokát Zdeněk Joukl se odmítá vzdát. Chce se proti rozhodnutí pojišťovny odvolat, plánuje i žalobu a zároveň jedná s ministerstvem zdravotnictví o tom, jak usnadnit léčbu dalších dětí se vzácnými nemocemi.
Těm chce navíc společně s rodinou pomáhat i penězi z veřejné sbírky, které po léčbě Martínka zůstaly. Ve čtyřech vlnách postupně rozdělí přes čtyřicet milionů korun.
První dar ve výši 330 tisíc už získala devítiletá Markétka z České Lípy, které se lidé skládají na operace ruky ve Vídni. První ze dvou plánovaných zákroků už má za sebou. Druhý ji čeká po čtyřech měsících.
Dívka má levou ruku částečně ochrnutou, vytočenou a kratší než pravou. Nevyvíjí ...

 

Klíčová slova: