Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky, z. s.

 
Radniční listy Trutnov

Posláním naší organizace je poskytovat konkrétní služby vedoucí k integraci zrakově postižených občanů do společnosti. Kromě volnočasových aktivit (výlety, turistika, exkurze, výstavy, tvořivé dílny) zprostředkováváme kontakt se společenským prostředím, zabezpečujeme základní sociální poradenství, pomáháme při vyřizování osobních záležitostí i při uplatňování práv a oprávněných zájmů.  
Přijít k nám může kdokoliv, kdo má problém se zrakem, kdo se potřebuje třeba jen poradit, kdo se chce seznámit s kompenzačními pomůckami nebo kdo chce aktivně trávit svůj volný čas a poznat něco nového.  
Setkáváme se každé pondělní dopoledne v budově úřadu práce, 3. mezipatro, č. dveří 707. Další informace na www.sons.cz/trutnov nebo na tel. 778 702 410. Pracujeme i v terénu, proto si raději domluvte schůzku předem.  
A naše konkrétní akce? Venku jaro, a tak vyrážíme do přírody, co to jen jde. Vycházka za bledulemi, Ferdinandov a s ním záplava narcisů, procházka pražskou botanickou zahradou. A když je venku přece jenom nevlídno, tak to jistí tvořivé dílny (pletení košíčků z pedigu, malování keramiky, vyzkoušení malby technikou mramorování), hraní společenských her nebo třeba návštěva přednášky o bylinkách v místní knihovně.  
Také jsme letos již stihli navštívit Muzeum Podkrkonoší v Trutnově, zvukové oddělení knihovny v Hradci Králové, úžasné Muzeum lyžování v Dolní Branné se skvělým výkladem pana Aleše Suka a Expozici textilního tisku ve Dvoře Králové nad Labem.  
A už pomalu chystáme celodenní výlet do Kutné Hory, návštěvu Lázní Bělohrad, zdravotní vycházky po okolí, další tvořivé dílničky a také dvě společné akce s odbočkami SONS Náchod a SONS Vrchlabí. První bude u nás v Trutnově - návštěva EP01 -centrum současného umění. Druhé společné setkání se uskuteční v polském lázeňském městečku Kudova Zdroj.  
Tak neseďte doma a přijďte mezi nás!  
Naše činnost probíhá za podpory města Trutnov a města Dvůr Králové nad Labem.

Adriana Teplá, SONS ČR, z. s., Trutnov
 
Klíčová slova: